A Mezőgazdasági Minisztérium betiltotta a farkasok vadászatát az idei szezonra

A Mezőgazdasági Minisztérium betiltotta a farkasok vadászatát az idei szezonra

A Mezőgazdasági Minisztérium a mai nappal betiltotta a farkasok vadászatát minden Szlovákia területén található vadászterületen. Az ok: már most kimerítették a 2019/2020-as idényre vonatkozó vadászati kvótát. Ez 35 farkast jelentett.

A Kócs-hegységben tartózkodó öttagú farkascsaládból például csak két nyolchonapos körök maradt életben.

Még korábban aláírásgyűjtés indult a farkasok vadászatának leállítása érdekében. A mezőgazdasági minisztérium korábban azzal védekezett a kvóta megszabásánál, hogy a farkas populáció növekedőben van, a meghatározott kvóta pedig megfelel az Európai Bizottság által meghatározott keretrendszernek.

A kvóta megállapításával azonban nem mindenki értett egyet. A környezetvédelmi minisztérium és az Állami Természetvédelmi Hivatal képviselői ellenezték.

Hírdetés

Sok vadász és erdész szintén negatívan nyilatkozott a kvótákkal kapcsolatban. A minisztérium ugyanis azokon a vadászterületeken is engedélyezte a farkasok kilövését, amelyek természetvédelmi területekkel szomszédosak. Az állatok nyilván nem tartják be a hatóságok által rajzolt határokat.

Vannak, akik szerint kárt okoztak a farkasok a haszonállat állományban. Az erdészek szerint azonban a kárt az érintetteknek az álla megtérítette, a mezőgazdaság számára pedig jóval nagyobb összegű károkat okoznak például az őszek, mint a farkasok.

A 35 engedélyezett kilövés harmada épp a TANAP határainál történt, miközben olyan állatokról van szó, amelyek naponta több tíz kilométeres távolságot tesznek meg.

Lengyelországban a farkasok vadászata nem engedélyezett. Szlovákiában bár van kvóta, de az orvvadászokat ez nem állítja meg. Az elmúlt két évtizednek 1760 farkast lőttek ki illegálisan Szlovákia területén.

Teraz.sk, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »