A mérgek használatának betiltását követelik a kormányoktól

A mérgek használatának betiltását követelik a kormányoktól

Az egész világot átfogó tüntetéshullám zajlott a hétvégén a glifozátról és génkezelt vetőmagjairól elhíresült Monsanto amerikai biotechnológiai vállalat ellen. A cégre a német Bayer vetett szemet.

Világszerte több mint négyszáz helyszínen tüntettek tegnap a világ leggyűlöltebb cégének is nevezett mezőgazdasági és biotechnológiai vállalat, az amerikai Monsanto ellen. A demonstrálók a genetikailag módosított élelmiszerek, valamint a mérgező növényvédő szerek használata ellen tiltakoztak. Budapesten nem volt hasonló esemény.

A cég egyik emblematikus terméke a RoundUp nevű növényvédő szer, amelynek fő hatóanyaga a Monsanto által kifejlesztett glifozát. Erről az anyagról lapunk hasábjain már többször olvashattak, mivel heves viták kereszttüzében áll. A jelek szerint ugyanis növeli a rák kockázatát. Bár vannak olyan vélemények, melyek szerint kis dózisban nem mutatható ki káros hatás, a lapunknak nyilatkozó szakértők ezeket a véleményeket nem osztják, mert a lakosság jelentős része folyamatosan ki van téve a szer hatásának az élelmiszereken keresztül.

A cég a glifozáton túl arról híres, hogy a génmódosítás elkötelezett híve, és vallja, hogy a génkezelt élelmiszerek (GMO-k) segítségével számolható fel az éhezés a szegény országokban. A lakosság azonban más véleményen van. Mexikóban például rendszeresek a génmódosított kukorica termesztésének beszüntetését követelő tüntetések. Hasonló vitákat kavar a cégnek az az eljárása is, amikor növekedési hormonokkal kezeltek teheneket a tejhozam javítása érdekében.

A tegnapi tiltakozásoknak egyébként az adta az egyik apropóját, hogy a német gyógyszerészeti és vegyipari óriás, a Bayer felvásárlási ajánlatot tett a Monsantóra. Ha az ügylet létrejönne, a világ legnagyobb mezőgazdasági ellátóvállalata jönne létre, ami egyedül uralná a vetőmagok és a növényvédő szerek piacát.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »