A merénylet előtt beidézték a trebes-i túszejtőt

Meghallgatásra berendelte márciusban a dél-franciaországi Trebes-ben túszokat ejtő és négy embert megölő Redouane Lakdimot a francia Belbiztonsági Főigazgatóság a támadás előtt, hogy megállapítsa, továbbra is a kormány megfigyelési listáján tartsák-e.

A marokkói születésű Lakdimnak, akit a biztonsági erők lelőttek, amikor megrohamozták a szupermarketet, amelyben túszokat ejtett, a titkosszolgálatoknál úgynevezett S kartonja volt, a nemzetbiztonság szempontjából veszélyes személyek névsorában szerepelt 2014 óta, de nem mutatta annak jelét, hogy merényletre készülne – közölte hétfőn Francois Molins párizsi főügyész.

Lakdimnak márciusban levelet küldtek, amelynek értelmében kapcsolatba kellett lépnie a belügyminisztérium szolgálataival, hogy megállapítsák a találkozó időpontját. Az RTL rádió szerint ez volt az első alkalom, amikor a titkosszolgálatok személyes találkozóra rendelték be Lakdimot, hogy megállapítsák, veszélyes-e még.

Hírdetés

Molins szerint a férfi lakásán talált iratok alapján a férfi hűségesküt akart tenni az Iszlám Államnak, és kész volt meghalni a terrorszervezetért. Lakdim azért került a megfigyeltek listájára, mert egy szalafista hálózattal kapcsolatban álló személlyel tartott kapcsolatot. A Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó másik illetékes szerint „nem tartották különösen veszélyesnek”.

A párizsi főügyészség kedd este hivatalos eljárás megindítását sürgette Lakdim 18 éves élettársa ügyében – jelentette be a vádhatóság közleményében. A nő ellen, aki Marine P. néven szerepel a közleményben, terrorista összeesküvés címén folyik a nyomozás, és előzetes letartóztatásban marad.

A párizsi főügyészség azt is bejelentette, hogy a férfi 17 éves barátját „a vizsgálat elsődleges szakaszában bűncselekményre utaló bizonyítékok híján” vádemelés nélkül szabadlábra helyezték. Egy szemtanú a nyomozóknak azt mondta, hogy a fiatal férfi a 25 éves Lakdim jó barátja volt, és vallási befolyása alatt állt. A fiú tagadta, hogy köze lenne a támadásokhoz.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »