A menthetetlen minisztérium

A menthetetlen minisztérium

Szombaton írtuk meg – koalíciós forrásainkra támaszkodva –, hogy Tomáš Drucker belügyminiszter leváltaná Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitányt, ám ebben Robert Fico és Robert Kaliňák akadályozza őt. Fico és Kaliňák? Hiszen ők már lemondtak, nem?

Ez a mostani Peter Pellegrini kormánya, aki ugye szuverén, önálló miniszterelnök, senkinek nem bábja, a kormánya pedig a társadalmi kedélyek csillapításán dolgozik! Akkor hát mi történik itt?!

Nos, éppen az, ami miatt vasárnap tízezrek voltak kint megint a tereken. Éppen az, amiért hetek óta követelik a tüntetők a radikális változtatást. Azaz: folytonosság van, Robert Fico korrupt, hiteltelen, maffiakapcsolatokkal terhelt társasága irányít, és újra meg újra mindent megtesznek, hogy bizonyítsák: amíg a lehető legkisebb lehetőségük van is rá, ragaszkodni fognak hatalmukhoz és rezsimük fenntartásához. Rezsimük egyik biztos pontja pedig épp az a Tibor Gašpar, akinek irányítása alatt a rendőrség nem derített fel egyetlen komoly bűncselekményt sem, amelyben magas pozícióban lévő smeres politikusok szerepeltek volna. A belügyi tárca minden kormány érzékeny pontja, Robert Fico pedig ismét bebizonyította, nem hajlandó csak úgy megválni tőle. Mert nem hajlandó csak úgy megválni a hatalmától.

Hírdetés

Peter Pellegrininek egy hónap sem kellett hozzá, hogy lelepleződjön: nem tartja kézben ezt a kormányt. Ha kézben tartaná, nem veszítette volna el belügyminiszterét ilyen villámgyorsan. Márpedig a Pellegrini-kormány legfőbb tétje épp a belügyminiszteri poszt sorsa volt. Pellegrininek egy hónap sem kellett hozzá, hogy kudarcot valljon a legfontosabb területen, nem tudta biztosítani a stabilitást a belügyben, s hiába szerezte meg a sokak számára hitelesnek tűnő Druckert, megtartani már nem volt ereje. Pellegrini mérlege kormányfőként az első komolyabb csatát követően: súlytalan.
 

A kormányválság most majdnem ugyanott folytatódik, ahova Kaliňák és Fico távozása után jutott. Patthelyzet van, mert a Smer csak két utat választhat: vagy olyasvalakit jelöl a belügyminiszteri posztra, aki végrehajtja Fico és Kaliňák utasításait, ám a társadalmi igényeket nem elégíti ki, vagy olyasvalakit, aki komolyan nekilát a helyzet rendezésének, s ezzel azonnal összeütközésbe kerül a párttal, amely jelölte őt.

A Smer most annyiban lépéselőnybe került, hogy Andrej Kiska már nem nevezhet ki hivatalnokkormányt, amennyiben neki nem tetsző jelöltet választanak a belügyminiszteri posztra. Így aztán Ficóéknak ez a Drucker-féle közjáték tulajdonképpen meg is érte. Nekünk, többieknek pedig arra volt jó, hogy a kételkedők megbizonyosodhassanak róla: a Pellegrini-kormány személycseréi nem hoztak valódi változást, Fico és Kaliňák akarata ellenére semmi nem történhet a koalícióban. Így várhatjuk az új belügyminisztert – de igazából – bárki lesz is az – várhatunk tőle bármit is?
 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »