A mentelmi jogukat nem kapták vissza a függetlenségpárti katalán vezetők, de a nemzetközi elfogatóparancsot felfüggesztették

Az Európai Unió Bírósága pénteken úgy döntött, hogy elutasítja Carles Puigdemont szeparatista katalán vezető és társai európai parlamenti (EP) képviselői mentelmi jogának visszaállítására irányuló kérelmét – tájékoztatott a luxembourgi testület.

Az EP márciusban a spanyol hatóságok kérésére függesztette fel Puigdemont és két másik, függetlenségpárti képviselő, Toni Comin és Clara Ponsati mentelmi jogát. A döntést július végén az Európai Unió Bírósága is megerősítette.

A volt katalán elnök októberben fellebbezett a döntés ellen, miután szeptember végén őrizetbe vették Szardínián egy nemzetközi letartóztatási parancs alapján, amelyet a spanyol legfelsőbb bíróság adott ki ellene. Puigdemont-t az őrizetbe vételét követő napon feltétel nélkül szabadon bocsátották. Ezt követően elhagyta Szardíniát, ám később visszatért a kiadatásáról szóló bírósági meghallgatásra. Az illetékes szardíniai bíróság akkor felfüggesztette az ügyről szóló tárgyalást addig, amíg az Európai Bíróság döntést nem hoz a mentelmi jog ügyében és a spanyol bíróság hatáskörére vonatkozó kérdésben.

Hírdetés

Az uniós törvényhozó testület illetékes bírája egyelőre felfüggesztette a Puigdemont és társai ellen irányuló nemzetközi elfogatóparancsot, mivel úgy ítélte meg, hogy ez jelen pillanatban nem tekinthető "sürgős intézkedésnek." A testületnek még további kérdéseket kell tisztáznia a spanyol bíróság hatáskörével kapcsolatban a végső döntéshez.

Puigdemont-t és társait Spanyolországban lázadás vádjával akarják bíróság elé állítani a katalán függetlenségről szóló 2017-es alkotmányellenes népszavazás megtartásában játszott szerepük miatt. A volt katalán elnök ellen lázadás, közpénzek hűtlen kezelése és egyéb bűncselekmények vádjával indult eljárás.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »