A mennyország zászlaja alatt

Elég jó a Hulu új sorozata Under the Banner of Heaven címmel. Elsősorban ex-mormonok ajánlják egymásnak persze.

Pedig jó teljesen kívülállóknak is. Kitűnően bemutatja a mormon lelkületet.

Annak ellenére, hogy a produkció nem hű történelmileg. Ugyanis az eredeti valós történést, egy 1984-es vallási alapú rokongyilkosságot nem a fő mormon egyház hívei követték el, hanem egy kisebb mormon csoport tagjai, viszont a film a fő egyházról beszél közben.

Kevesen tudják, de a mormonizmus valójában kb. 100 mai szektát takar, ezek 90 %-a persze csak pár tucat vagy pár száz taggal rendelkezik.

Íme a ma is létező jelentős csoportok:

Hírdetés

Lásd erről részletesebben ezt.

A tv-sorozat hozzállása persze indokolt: hiába van az hivatalosan 1890 óta, hogy megjelent a fundamentalista rész, a fő csoport lelkileg nem különbözik tőle, csak külsőkben, míg az összes többi csoport nagyon más – az 1860-as szakadás eredménye pl. ma egy totál protestáns, kifejezetten progresszívista csoport.

Az igazi eredeti mormon szellemiséget a fő csoport, a nagy egyház és az abból leszakadt fundik viszik.

Sajnos elég jól ismerem őket. A mormonizmus leginkább megtévesztő jellemzője, hogy abszolút nem szekta jellegű, a szektaság külső jellemzői szinte teljesen hiányoznak. Mondjuk azt mondanám egy kommunista párhuzammal, hogy ha a szekta a kambodzsai kommunizmus, akkor a mormonizmus az a későkádári rendszer.

Én úgy tudnám legjobban jellemezni őket, hogy kálvizmus és szabadkőművesség keveréke, de a kálvizmus legnagyobb marhaságait mellőzve, mindezt megöntve egyrészt álezoterikus lével és másrészt megszórva jó sok képmutatással. S ez az mit a film csodásan átad.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »