A menekülthullámról adott ki közleményt Kohl és Orbán

A menekülthullámról adott ki közleményt Kohl és Orbán

Európa nem lehet a világban szükséget szenvedő emberek millióinak új hazája – hangsúlyozta Orbán Viktor és Helmut Kohl közös nyilatkozatában, amelyet azután adtak ki, hogy a miniszterelnök kedden meglátogatta a volt kancellárt németországi otthonában.

ovkohl4_bOrbán Viktor érkezik virágcsokorral a kezében Helmut Kohl egykori német kancellár látogatására a volt politikus otthonához

„A menekülthullám egzisztenciális jelentőségű, történelmi kihívás a szükséget szenvedők milliói és Európa jövője szempontjából is, de Európa csak az érintett emberek kisebb részének adhat átmenetileg menedéket vagy új hazát” – hangsúlyozta a berlini magyar nagykövetség és Helmut Kohl irodája által egyidejűleg közzétett nyilatkozat.

A közlemény rámutat, Európának a nemzetközi közösség erőfeszítéseihez kapcsolódva az érintett régiókban kell segítséget nyújtania, hogy minél több ember előtt a saját hazájában nyíljanak meg kilátások. Helmut Kohl és Orbán Viktor a sajtó beszámolóival szemben nem lát ellentétet nézeteik és Angela Merkel német kancellár törekvései között, és a célokat tekintve teljes mértékben egyetértenek vele.

„A humanitárius szempontok alapján a legjobb utat kell megtalálni emberek milliói számára egy létfontosságú kérdésben. Az Európában és a világon máshol élő emberek számára sordöntő kérdésről, Európa jó jövőjéről és a világ békéjéről van szó. Angela Merkel erőfeszítései is ebbe az irányba mutatnak” – áll a közleményben. Az utóbbi napok sajtóbeszámolóira tekintettel Kohl és Orbán félreérthetetlenül világossá teszi, hogy a „politikai ellentétek konstruálása” a menekülthullám kezelésének és milliók sorsának fontos kérdésében nem használ az ügynek és az érintetteknek sem, az ellentétek konstruálásából fakadó „izgatottság” pedig érthetetlen és nem méltó a menekültkérdés összetettségéhez és jelentőségéhez.

Hozzátették: Orbán Viktor kétnapos németországi látogatása keretében kereste fel Helmut Kohlt. A két politikus sok éve ismeri egymást. Helmut Kohl értékeli, ha Orbán Viktor ellátogat hozzá és ismerteti helyzetértékelését. Orbán Viktor számára a látogatások Helmut Kohlnál az eszmecsere mellett a tisztelet kifejezését is jelentik egy olyan politikus iránt, aki nemcsak Németországért és Európáért tett sokat, hanem akire Magyarország mindig számíthatott szabadságharcában, és 1989/1990 után az uniós tagság kérdésében és az ország átalakításában.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »