A méhkaptártól a könyvtárig

A méhkaptártól a könyvtárig

Az Ipolysági Városi Könyvtár a tanévhez közeledve újra megszervezte az elsősök számára az olvasóvá avatást. A könyvtárt népszerűsítő kreatív eseménybe a város összes tanintézménye bekapcsolódott.

Az elsős kisdiákok a méhkirálynők vezetésével első körben egy mesét hallgattak meg. Majd ehhez kapcsolódó feladatokat kellett megoldaniuk. A találós kérdések megfejtésével és a méhkaptárban elrejtett kulcs által jutottak el a városi könyvtárhoz.

A rejtvények sikeres megoldása után ugyancsak a méhkirálynők vezetésével fedezték fel a könyvtár termeit. Áttekintették a gyerekirodalmi részleg könyvállományát. A méhkirálynők beszéltek a könyvkölcsönzés módjáról és szabályairól. Arról is szóltak, hogy miként kell bánni a kikölcsönzött könyvekkel.

A kreatív foglalkozás végén az elsősök felesküdtek és fogadalmat tettek, hogy megfelelő olvasói lesznek az intézménynek. Az ünnepi aktus az olvasóvá avatással végződött, amikor is a méhkirálynő egy vastag meséskönyvvel megérintette a kis olvasók vállát.

Az avatást követően mindegyik leendő olvasó beírta nevét a krónikába.

– ezt már Pleva Beáta, az Ipolysági Városi Könyvtár vezetője mondta portálunknak.

„Idén júniusban második alkalommal szervezzük meg az elsősök olvasóvá avatását. Nagyon fontos mozzanat ez, hiszen az első találkozásuk a könyvtárral. Ezen az eseményen játékos formában ismerkednek meg az intézményünkkel és a könyvtárosokkal” – folytatta.

Hírdetés

Hozzátette, egy adott tematikára épül a népszerűsítő program. Tavaly tündéreknek öltöztek a könyvtárosok, idén méhkirálynőkké váltak az intézmény munkatársai.

A könyvtárvezető tapasztalatai szerint a gyermekek igénylik a könyveket és az olvasást. A tavalyi olvasóvá avatást követően számos kis lurkó iratkozott be a könyvtárba s mára rendszeres olvasóvá vált.

Június utolsó heteiben sorra érkeznek a könyvtárba a város iskoláinak elsősei. Már olvasóvá avatódtak a Janko Kráľ Alapiskola és a Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola tanulói. Ottjártunkkor a Pongrácz Lajos Alapiskola elsősei ismerkedtek a könyvtárral, a hét végén pedig a Ladislav Balek Alapiskola tanulói érkeznek az intézménybe.

A Pongrácz Lajos Alapiskola elsőseinek egy része már gyakorlott látogató volt, akik már tudták, merre találhatóak a kedvenc könyveik. Mások most ismerkedtek a könyvek birodalmával.

Népszerű a program, jegyzi meg Pleva Beáta, több felavatott tanuló máris visszatért szüleivel és be is iratkoztak a könyvtárba.

Az Ipolysági Városi Könyvtár a nyári időszakban is várja az olvasókat és a leendő olvasókat. Július 4-én, csütörtökön kézműves foglalkozásokkal és meseolvasással tarkított családi napot tartanak.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »