A megújulás útján a lelkipásztorképzés

Évtizedes szünet után találkozott ismét a Coetus Theologorum, a Kárpát-medencei református teológiai tanárok közössége, ezúttal az erdélyi Illyefalván. Először hívták meg a lelkipásztorképző intézményeket fenntartó egyházkerületek vezetőit, hogy együtt vitassák meg a lelkipásztorképzés megújításának lehetőségét. Kolumbán Vilmos József, az Erdélyi Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője, a Coetus Theologorum egyik főszervezője számolt be a találkozón elhangzottakról.

A Kárpát-medence hat magyar református lelkipásztorképző intézményében oktató teológiai tanárok lelki és szellemi fórumán ön mutatta be a lelkipásztorképzés megújításának tervezetét. A kiscsoportos munkák során milyen közös nevezőre jutottak a résztvevők?
Több mint féléves előkészítésre tekint vissza a Coetus Theologorum (teológusok társasága). Hosszas egyeztetések után született meg a vitaanyag. Történelmi pillanat volt az illyefalvi találkozó, korábban még nem volt példa arra, hogy a Kárpát-medencei oktatók találkozóján részt vegyenek a fenntartók is. Közösen tudtunk értekezni arról, hogyan tudjuk a XXI. századi lelkészképzést a Biblia és a hitvallásunk elvárásához igazítani. Egyetértésre jutottunk többek között abban, hogy a magyar református lelkipásztorképzés a Szentírás és hitvallásaink alapján folyamatos megújításra szorul.

Korábban a sárospatakiak azt javasolták, hogy érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a továbbképzésre. Kitértek erre a mostani találkozón?
A felnőttképzésben már most is működnek jó gyakorlatok. Így például az Erdélyi, illetve a Királyhágómelléki Református Egyházkerületben hét éve fut egy országos lelkésztovábbképző tanfolyam, amely minőségi teológiai tartalmakat kínál. A Kárpát-medencében sokkal nagyobb lehetőségek vannak az együttműködésre. Az országhatárok ugyan elválasztanak bennünket, de a hitünk, a nyelvünk, a kultúránk ugyanaz, ez az egység mindannyiunkat arra ösztönöz, hogy még szorosabbra vonjuk az együttműködést, így a lelkészképzést is.

A határon túli teológiai intézetek munkája sok esetben eltérő is lehet. Ön a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet professzora. Bevezetnek változásokat az új tanévben?
Bár a hat magyar református teológia oktatási rendje hasonló, de valóban nem ugyanaz. Nem is lehet egységesíteni, hiszen a három ország akkreditációs elvárásait, a helyi teológiák sajátosságait is figyelembe kell vennünk. Nem az uniformizálás a cél, az alapelveket mindenki a maga gyakorlatához, illetve a központi elváráshoz próbálja igazítani. Természetesen a teológiai oktatás országonként bevált értékeit nem felszámolni kell, hanem összehangolni, mint egy nagy zenekart, hogy együtt jól szóljon.

Kolumbán Vilmos

Kolumbán Vilmos József, az Erdélyi Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője

Fotó: Kiss Gábor

A Coetus Theologorum illyefalvi fórumán harminc teológiai tanár, két főgondnok és nyolc püspök ült össze a lelkipásztorképzés megújításáért. A Coetus Theologorum memoranduma teljes terjedelmében olvasható a reformatus.hu oldalon.

Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy többen jelentkezzenek lelkészképzésre?
Reméljük, de önmagában nem lesz elég. Nagy szükség van arra, hogy a lelkészképző intézetek kinyissák a kapukat a pályakezdő fiatalok előtt, megmutassák, milyen a lelkészi életpályamodell. Ma a humán tudományok, azon belül a lelkészség nem éppen a reneszánszát éli, de ez mindenkit munkára kell hogy sarkalljon. Az egyházkormányzatok felelőssége is, hogy legyenek lelkészek a gyülekezetekben. Az erdélyi kerületben folyamatosan bevonjuk az idősebb lelkészeket, a karrierjük végén lévő szolgatársak megosztják a tapasztalataikat. Az életminőség, a körülmények változnak, ma már nem kell ugyanazon végigmenni, mint amit a harminc-ötven évvel ezelőtt kezdő lelkipásztorok megszenvedtek, de mindenképpen szükség van jól átlátható, fejlődési lehetőségeket felmutató életpályamodellre.

Milyen zárónyilatkozatot fogadott el a Coetus Theologorum?
A nyilatkozat fontos része, hogy meg kell erősíteni és el kell ismerni a teológiai tanárok egyházon belüli tanítói és lelkipásztori szolgálatát, a teológiai képzés során vállalt nevelési és mentorálási munkáját. Mivel a teológiai képzés ideje a lelkipásztori életvitelre való felkészülés időszaka is, ezért a lelkipásztorképzés és -nevelés kulcsfogalma az elmélyült lelkiség. Indítványoztuk a Coetus Theologorum és a fenntartó egyházkerületek vezetőinek éves találkozóját, jövőre ismét július 9–11. között és ugyancsak Illyefalván folytatjuk.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!