A megtérésről, az üdvözülésről, a megigazulásról, a megszabadulásról egy picit másképpen

A megtérésről, az üdvözülésről, a megigazulásról, a megszabadulásról egy picit másképpen

Elemzéseim és tanácsadásaim során nem egyszer szembesülök azzal, hogy sokan olyan dolgokról beszélnek, melyeket még át sem éltek. Sokan még nem találkoztak egy természetfeletti lénnyel (angyallal, elementállal stb.), de hirdetik magukról, hogy lehet náluk ilyesmit tanulni. Sokan nem találkoztak idegen – értsd: földön kívüli – lénnyel, de mindent tudni vélnek róluk. S ha eggyel találkoztak vagy kommunikáltak, akkor már mindegyikről mindent tudnak. Még hangosabbak azok, akik már „megtértek” valamelyik vallási felekezethez, mert ők mindenben teljesen bizonyosak és ezt fennen hirdetik is.

Vajon mennyire bízhatunk meg az emberek ítélőképességében? Létezik-e józanság és mértéktartás az ezotériában, vagy csak a nagyot mondás és a sejtetés? Honnan tudhatjuk biztosan, hogy mi valóban üdvözülni fogunk – jelentsen ez mindenki számára bármit, amit hite és meggyőződése diktál?

 

Véleményem szerint fontos, hogy időről-időre átgondoljuk az életünket. Ne túl akarjunk rajta lenni, hanem éljük át minél jobban, mert annál többet tudunk tanulni belőle. A személyes megtapasztalásoknál és az önálló gondolkodásnál kevés motiválóbb dolog adatik számunkra. Mindezek hiánya viszont könnyen tévútra csalhat bennünket.

 

Sokan teljesen beleszédültek már a „tanulásba” és „tanításba”, ami alatt azt értik, hogy rengeteg tudást hordoznak a fejükben – sok éven át megannyi előadással, tanfolyammal, könyvvel, miegymással a hátuk mögött – elhiszik magukról, hogy tudnak. Az ilyen embereknek a fejükbe szállt a tudást. Megdicsőültek.

Ez azonban még nem feltétlenül valódi tudás, mert a valódi tudáshoz megvalósítás és megvalósulás útján át juthat az ember.

A külső eszközök – internet, könyv, előadások stb. – legfeljebb iránymutatók lehetnek. De erősen kétlem, hogy a bennük lévő tudás – pontosabban felvett, elhitt tudás – automatikusan az emberek életébe is egyből leképződik. Sajnos, vagy épp szerencsére nem így tanul az ember.

 

A normális emberek azért gyűjtik az ismereteiket, hogy harmonikus, boldog és békés életet alakíthassanak ki saját maguk számára, miközben fejlődnek és teljesítik életfeladataikat. Ez az önmegvalósítás folyamata. Ehhez állandó nyitottságra, önkritikára, átalakulásra és átváltozásra van szükség. Miért? Hogy belső ismereteiket bővíthessék és folyamatosan átértékelhessék addigi tudásukat, vagy résztudásunkat. Semmi sem rosszabb, mint ha az ember lezárja a tudását valamivel kapcsolatban: „Ezt már tudom. Megtanultam.”; „Ez csak így lehet.”; „Ezt is kipipálhatom.”; „Én már megtaláltam az élet/siker/boldogságom/örökélet kulcsát.”

Az ilyen ember csapja be magát a legjobban. Mert valójában nincsenek garanciák arra, hogy az eddig megszerzett tudásunk a jövőben is működni fog. Persze ettől még hihetjük, remélhetjük, igazolhatjuk, bizonygathatjuk, de valójában az ember kívülről felvett tudása csupán hit abban, hogy valamit tud.

A külső tudás természetesen lehet hasznos és üdvös, csak sokszor elfelejtjük, hogy ez más emberek résztudásából és elképzeléseiből álló átmeneti ismeret, ami nem válthatja ki a személyes átélést, ha spirituális önmegvalósításról van szó.

 

Aki ezt kihagyja a számításaiból, annak az ítélőképességével szerintem baj van. Mégpedig azért, mert ő lezárt tudásának birtokában csak bizonyos keretek, határok között képes az életet látni, szemlélni, érzékelni, kiértékelni, de a határain túl nem merészkedik. Holott mostanság éppen a határok fellazulása és elmosódása zajlik az életünk csaknem minden területén: szó szerint a földi világban is, és elvontabban számos tudományágban, a vallási életben, az ezotériában… egyszóval mindenhol.

 

Én főként az ember személyiségével és spirituális dimenzióval foglalkozom. S mint ilyen, tapasztalom, hogy az emberek imádják, ha valaki helyettük valamit bebizonyít, kidolgoz, megold, készre csinál, majd utána nekik már nincs más dolguk, mint elfogadni azt, hinni benne és hivatkozni rá.

Legjobb példa erre Jézus esete, akire sokan valósággal imádnak hivatkozni, mert Ő jó példa, bevált figura, ha megtérésről, üdvről, örökéletről, feltámadásról és ehhez hasonló kérdésekről van szó. Nem mintha az életének nagy részéről megbízható információk volnának. Sokan még azt sem átallják kijelenteni, hogy Jézus az egyetlen lehetséges Út az Atyához. Megjegyzem, ezzel a kijelentéssel sok vallási irányzatot dogmatikusan leminősítenek, lekezelnek, lefokoznak és kirekesztenek az igaz utak közül. Ami azért nem illendő!

 

Hírdetés

Hitem és legjobb tudomásom szerint valóban egyetlen egy út áll az ember rendelkezésére az örökélet eléréséhez: ez a saját spirituális fejlődési útja. A saját lelki útja, amelyen a tudást, a bölcsességet, a képességeit stb. akkor szerezheti meg az ember, ha megdolgozott érte és éretté vált rá.

 

Sajnos, sok ember nem az önfejlődés, önismeret, személyiségfejlesztés terén megtett szellemi-lelki erőfeszítéseket választja, nem próbál változtatni önmagán és az életén, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy valamiben elakadt. Például, önbizalom-hiányossá vált, vagy kihűlt az egykor oly heves párkapcsolata, vagy gyötrő kétségei támadtak magában, vagy nem találja helyét a világban.

 

Csak olyan eszmékben higgyünk, amiket képesek vagyunk letesztelni és alkalmazni a mindennapi életünkben is!

Én mindig azt ajánlom a napvallás összejövetelein a jelenlévőknek, hogy előbb mindenki önmagában találja meg a hitet és a bizalmat. Itt ne számítsanak és ne alapozzanak ígéretekre és visszaellenőrizhetetlen túlvilági garanciákra. Mert mindenkit csak a saját érdemei szerint fog megjutalmazni a Teremtő, és ez minden síkon értendő. Természetesen nem személyesen, hanem a mindent átható törvényei szerint.

Aki nem tud helyes hinni önmagában és megbízni saját értékeiben, az később törvényszerűen kétkedővé, áskálódóvá és gonoszkodóvá fog válni. Miért? Mert az ilyen ember másokra is rávetíti a saját bizalmatlanságát és kételyeit. Mikor? Ha például sikertelennek, magányosnak vagy csalódottnak érzi magát. Mindig könnyebb másokat okolni saját gyengeségeinkért, vagy másokat hibáztatni/szidni/vádolni/kárhoztatni saját gyarlóságainkért. Ezért ezt senkinek sem ajánlom! Aki így gondolkodik, az előtt hosszú út áll.

 

Egy harmonikus, egészséges önértékelésű és önbizalommal rendelkező ember soha nem keresi / feltételezi, hogy a saját sorsa alakulásáért másokat kell okolnia. Sokkal inkább belátja, hogy mindenről ő maga tehet. Ha üdvözül, akkor azt sok jó döntésének és munkájának köszönheti. Ha pedig nem stimmelnek a dolgai, akkor mindenekelőtt önmagával kellene sürgősen leülnie beszélgetni, rendbe tenni ezt-azt és letisztáznia, hogy miből mi következett.

 

Az üdv, a megtisztulás, a megszabadulás, a megvilágosodás… sok apró belső harc spirituális helyes megoldásából születik meg. Ezen az úton az önfelmentés, a felelősség áthárítása, a mismásolás, a kivetítés, a vádaskodás, a kételkedés, a meghátrálás, a halogatás, az önbecsapás, az önsajnálat, a ragaszkodás, az önigazolás, a bosszú, az irigység és társaik csak elválasztanak bennünket a végső célunktól és lefékeznek.

 

A napvallás éppen ezeknek a belső (és nem a külső) akadályoknak a felszámolására helyezi a hangsúlyt. Mert ha mi megváltoztatunk valamit belül, akkor az kívül, az életünkben és a sorsunkban is meg fog változni! És ez tényleg ilyen egyszerű!

 

Ha azonosulni tudsz ezzel a gondolkodásmóddal, ha egyetértesz ezzel az életszemlélettel, ha hasonló gondolkodású emberekkel szeretnél tanulni, akkor figyelmedbe ajánlom programjainkat.

 

Részt vehetsz programjainkon:

Önfejlesztő Műhelyeinken (beszélgetős előadásainkon)Hétvégi töltődéseinken (és Istentiszteleteinken)Bel- és Külföldi zarándoklatainkona Naptemplomunkban és a Pálos kolostorokban tartott IstentiszteleteinkenSzer-napjainkon (szent ünnepnapjainkon)Főnix programunkonÉbresztő Táborunkban

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül! Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához.

 

Bővebb információ:

[email protected]

 

Száraz György

Boldog napot!

The post A megtérésről, az üdvözülésről, a megigazulásról, a megszabadulásról egy picit másképpen appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »