A megszorítás költségvetése jön

A jövő évi büdzsében több területen is megszorításokkal kedveskedne a kormány. A lefaragások együttesen mintegy ezermilliárd forintot tesznek ki, írja a Világgazdaságra hivatkozva az Index.

Az Országgyűlés ma tartja a költségvetés harminc órásra tervezett általános vitáját. A legfőbb kérdés, hogy ezalatt az idő alatt mennyire szedik majd szét az NGM által tervezett költségvetést a képviselők, azaz hány módosító indítvány érkezik majd a büdzséhez.

Hogy korrekciókra lehet számítani, az igen valószínű: a költségvetés több mint 2500 sorából majdnem 1500 esetében egyáltalán nem emelkedik az előirányzat az ideihez képest, és 381 tétel esetében még kevesebb is lesz az állami forrás az ideinél.

Több mint ezermilliárd forintot hasít le egyes kiadási előirányzatokból a kormány, hogy azt máshová csoportosítsa. Igaz, ebből majdnem 300 milliárdot a lassan kifutó uniós programok jelentenek, így az uniós finanszírozású beruházások végül több mint 700 milliárddal nagyobbak lesznek, mint idén.

A végső összesítésben a kiadások az ideinél 1500 milliárd forinttal, vagyis 10 százalékkal nőnek, ebből azonban korántsem jut mindenkinek.

Ki nyer ma?

A pedagógusok például nem kifejezetten: A Klik költségvetését mintegy 108 milliárd forinttal kurtítanák meg, különösen drasztiks a dologin kiadásokra fordítható összeg 23 milliárd forinttal való csökkentése.

A kormány a szociális programokat is durván meghúzná: 15 milliárd forinttal csökkentik a szakértők szerint inkább támogatandó Start munkaprogram keretét, a korhatár alatti ellátásokra pedig összességében 17 milliárd forinttal, vagyis több mint 15 százalékkal költenek kevesebbet.

Az árvaellátást 3 milliárd forinttal nyesik vissza, és 3,5 milliárd forinttal csökken az özvegyi nyugellátások értéke is. 2,5 milliárddal csökken még a rokkantsági, rehabilitációs ellátások kerete is, bár ez az összkeretnek alig egy százaléka.

Családi pótlékra egy százalékkal, 3,2 milliárd forinttal jut kevesebb az ideinél.

A megszorításokon kívül a kormány a kamatkiadások, adósságszolgálati kiadások megvágásával és a milánói világkiállítás kifutásával próbál spórolni, valamint azzal, hogy jövőre elég lesz az úszó eb-re az idei költéseknek kevesebb mint harmadát, 8,9 milliárdot költeni.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »