A medve a Tátrában sem játék – szükségállapotot rendeltek el több felvdéki településen

Szükségállapotot rendeltek el a legmagasabb felvidéki hegység, a Magas-Tátra több településén, mert elszaporodtak a barnamedvék. Magastátra önkormányzata felszólította az ott élőket és turistákat, hogy sötétedés után kerüljék a szemeteskukákat és a rosszul megvilágított utcákat, nehogy élelem után kutató éhes medvékkel találkozzanak.

"Máskor is előfordultak itt barnamedvék, de eddig még soha nem közelítették meg a lakott területeket ilyen gyakran, csak az országutakon és az ösvényeken kóboroltak. Idén azonban már öt panaszt is kaptunk arról, hogy medve tört be a házba, sőt két esetben rátámadtak a házőrző kutyára. Aggódunk az iskolák és óvodák körül bóklászó medvék miatt is" – mondta Jan Mokos polgármester.

Miroslav Kolodzej rendőrfőnök bejelentette: írásos tájékoztatót küldenek a lakóknak arról, hogy mi a teendő, ha találkoznának a ragadozókkal. Emellett sűrítik a medvefigyelő rendőri őrjáratokat. Hasonló óvatosság ajánlott Csorbató és Tátralomnic üdülőfalvakban is.

A rendőrfőnök szerint nem kizárt, hogy az emberre is veszélyes vadakat lelövik, de a helyi hatóságoknak nincs felhatalmazásuk a medvék megölésére, erről a környezetvédelmi minisztériumnak kell döntenie. Törvény tiltja ugyanis a barnamedvék elejtését a Felvidéken, ahol 1400 körülire becsülik a medvék számát.

A téli álom után az élelmet kereső medvék különösen aktívak tavasszal, ezért fordulnak elő a hegyi falvakban is – mondta egy lapinterjúban Filip Zieba, a Magas-Tátra lengyel oldalán kialakított nemzeti park szakértője.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »