A Medián majdnem eltalálta a részvételi arányt

A Medián majdnem eltalálta a részvételi arányt

Nem lett érvényes a kvótanépszavazás, ami egyáltalán nem meglepő: azok a közvélemény-kutatók, akik adtak ki friss előrejelzést, mind ezt valószínűsítették. Várakozásaik szerint a referendum már csak a szavazni szándékozók aránya alapján sem lett volna érvényes, függetlenül attól, hogy azok egyáltalán érvényes szavazatot adnak-e le.

Nem lőttek mellé azok a közvélemény-kutatók, amelyek a kvótanépszavazás érvénytelenségét valószínűsítették, ez a szavazatok több, mint 85 százalékos feldolgozottságánál kijelenthető. A Medián például a HVG megbízásából készített felmérést, amelyben a közvélemény-kutató úgy vélte, ugyan nagy többségben lesznek a „nem” szavazatok, ugyanakkor aligha lesz érvényes a népszavazás, lévén várhatóan a jogosultak kevesebb mint fele járul majd az urnákhoz. A közvélemény-kutató figyelmeztetett arra is, hogy a mostani referendum előrejelzése a szokásosnál is kockázatosabb, de minden eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy a ténylegesen szavazók arányát mindig a részvételüket biztosra ígérők aránya közelíti meg a legjobban. Ez az arány pedig 42 százalék. A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített 1000 fő megkérdezésével reprezentatív közvélemény-kutatást szeptember 24 és 28 között. Akkor a megkérdezettek 54 százaléka ígérte biztosra a részvételét, a referendum előtti hétre viszont nyolc százalékponttal esett a mutató: most szombaton már csak 46 százalékosra becsülték a várható részvételt.

A Závecz Research augusztusban még úgy találta, eredményes lesz a népszavazás: akkori felmérésük szerint a lakosság 54 százaléka gondolta úgy, hogy részt vesz az október 2-i kvótaellenes referendumon. Három nappal a kvótanépszavazás előtt már lejjebb vitték ezt az arányt, akkor az Indexszel közös felmérésük már nagyon billegő eredményt adott: a megkérdezettek 51 százalék állította azt, hogy elmegy és érvényes szavazatot ad le vasárnap. A Századvég még szeptember elején készített kutatást, amely szerint a választópolgárok 55 százaléka tervezte úgy, hogy biztosan részt vesz a referendumon. E tekintetben – mint írták – kismértékű emelkedés volt tapasztalható, augusztusban ugyanis a biztos részvételüket jelzők aránya csak 52 százalékos volt.

A Tárki utolsó felmérését augusztusban készítette, akkor úgy találták, hogy a választópolgárok 43 százaléka megy el biztosan szavazni. A Nézőpont Intézet elég régen, még májusban készített telefonos közvélemény-kutatást, eredményeik szerint pedig akkor a megkérdezettek 62 százaléka gondolta úgy, hogy voksolni fog. Ekkor azonban még semmit nem lehetett pontosan tudni, még a referendum időpontja sem volt meghatározva, kampánynak pedig pláne nyoma sem volt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »