A McDonald's már ingyen szállást ad itthon a munkaerőhiány miatt

Egyelőre semmilyen kormányzati válasz nem érkezett az érdekképviseletek vasárnapi munkavégzéssel kapcsolatos felvetéseire – írja a Magyar Nemzet. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint ugyanakkor nem ez a legfőbb probléma, a munkaerőhiányt kellene megszüntetni. Az egyik legnagyobb étteremlánc ingyen szállást ad Magyarországon a munkavállalóinak a Bloomberg szerint.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint ugyanakkor nem is ez a legfőbb probléma az ágazatban: elsősorban a munkaerőhiányt kellene megszüntetni. Vámos György főtitkár szerint súlyos a helyzet: az áruházak és a boltok folyamatosan keresik a dolgozókat. Azt mondja: a szabályok bármiféle megváltoztatása még több embert igényelne, és még több pénzbe kerülne.

„Jelenleg óriási teher nehezedik a kereskedelmi vállalkozásokra, mindegy hogy kicsi vagy nagy. Brutálisak a bérkülönbségek, van olyan cég, nemzetközi vállalkozás, ahol egy eladó 300 ezer forintot is meg tud keresni, és van olyan vállalkozás, meg lehet nézni a hirdetéseket, amely csak 140-150 ezer forintot tud fizetni. Ha bármit változtatnának a vasárnapi szabályozáson, az több pénzbe kerülne, több embert igényelne. Mindez azt jelentené, hogy minél kisebb egy bolt, annál nagyobb terhet jelentene neki és a kisebb boltok számára ellehetetlenülne a vasárnapi nyitva tartás” – hívta fel a figyelmet Vámos György főtitkár.

Csak a rezsit kell kifizetni

Ingyen szállást ad a McDonald’s, a Magyarországon tomboló munkaerőhiány miatt – írja cikkében a Bloomberg. A gyorsétteremlánc újsághirdetésekben reklámozta, hogy a munkavállalóknak kifizeti az albérletét, csak a rezsi-költségeket kell vállalniuk. A lap megjegyzi: egész Kelet-Európában komoly fejtörést okoz a cégeknek a munkaerőhiány. Az elöregedő társadalom, a tömeges bevándorlástól való idegenkedés és a gazdagabb nyugati országokba való kivándorlás miatt több ezer állás üresen áll, a bérek pedig meglódultak. A cikk arra figyelmeztet: ha nem sikerül kezelni a helyzetet, a cégek továbbállnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »