A MÁV visszautasítja a VSZ-elnök kijelentését

A MÁV hétfőn közleményben utasította vissza Meleg János VSZ-elnök állítását, amely szerint “még csak komolynak nevezhető tárgyalás sem kezdődött el a többször jelzett problémákról”.

A vállalat vezetése és a szakszervezetek heti rendszerességgel egyeztetnek a vasutasságot érintő aktuális kérdésekről, így különösen a létszámhiány kezeléséről, a bérezésről, illetve a kollektív szerződés módosításáról. A konkrét előrelépésekhez azonban arra van szükség, hogy az érdekképviseletek a fontosabb ügyekben képesek legyenek rövid időn belül közös álláspontra jutni – áll a közleményben.

Emellett nem elegendő csupán újabb és újabb átgondolatlan követeléseket megfogalmazni, és ezeket a nyilvánosság előtt ismertetni, hanem megalapozott, teljesíthető, a munkavállalók többsége számára elfogadható és a vállalatcsoport stabil működését biztosító kompromisszumokat is kell vállalni.

A vállalatvezetés továbbra is mindent megtesz az általa is jól ismert nehézségek orvoslása érdekében – írta a MÁV.

A vállalat ennek keretében a tulajdonos minisztériumhoz fordult egy hosszabb távra szóló bérfelzárkóztatási program bevezetése céljából, amely egyfajta kiszámítható életpályamodellt biztosít a vasutasok számára más szakmákhoz hasonlóan. Rendszeresen egyeztet a képzési és a vizsgáztatási kérdéseket szabályozó törvények megfelelő módosításáról, valamint az előírt tananyagok egyszerűsítéséről és korszerűsítéséről – áll a közleményben.

A vasúttársaság tudatta: fokozta a toborzásokat az üres álláshelyek betöltésére, valamint 2016 őszétől induló ösztöndíjrendszert dolgozott ki a középfokú oktatási intézmények hallgatóinak megnyerésére.

Folyamatosan zajlik a munkakörülmények javítása a szakszervezetekkel közösen kialakított és elfogadott Középtávú Munkavédelmi Program keretében. A legnagyobb igénybevételnek kitett dolgozók egészségmegőrző programban vehetnek részt. A MÁV vezetésének továbbra is az a szándéka, hogy ezekről a kérdésekről ne a médián keresztül, hanem a tárgyalóasztalnál egyeztessenek a felek – írták.

A Vasutasok Szakszervezete vasárnapi közleményében azt írta, hogy tárgyalásokat követel a vasútnál kialakult krízishelyzet megoldása érdekében.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »