A Mátyusföldön és a Zoboralján is átadták a Rákóczi Szövetség iskolaválasztási ösztöndíját

A Mátyusföldön és a Zoboralján is átadták a Rákóczi Szövetség iskolaválasztási ösztöndíját

A Galántai-, a Vágsellyei járásban és Zoboralján is átadták a Rákóczi Szövetség beíratási ösztöndíját. Az egy kiselsősre eső tízezer forintnyi összeg a magyarországi társadalom szimbolikus köszönete a külhoni magyar iskolakezdők családjainak.

A Rákóczi Szövetség küldöttei több ezer felvidéki magyar iskolakezdővel találkoztak az elmúlt hetekben. Vargha Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára kiemelte, a Rákóczi Szövetség 2004-ben indította útjára iskolaválasztási programját, és azóta minden esztendőben segíti a határon túli magyar gyermekek iskolaválasztást. A Rákóczi Szövetség ezen misszióját a magyar kormány nagyra értékeli, 2010 óta támogatja ezt a munkát. A magyar kormány hisz egy erős Kárpát-medencében, abban, hogy a magyar nyelv, a kultúra minden magyart összekötnek.

Az ösztöndíj mellé a külhoni magyar iskolakezdők családjai idén egy különleges könyvkiadvánnyal, Béres József Szép magyar ének című énekeskönyvvel is gazdagabbak lettek. A kiadványokat a Béres Gyógyszergyár ajándékozta a külhoni kisiskolásoknak.

Az ember értékekben gondolkodik, és számunkra egy hatalmas érték a magyar kultúra, ami csak az embereken keresztül tud megmaradni. Ehhez az értékrendhez tudatosan kell hozzáállni, és amennyire tőlünk telik, szolgálni az embertársainkat

– nyilatkozta Béres József, a gyógyszergyár elnöke az ajándék-kiadványokkal kapcsolatban.

A Rákóczi Szövetség ösztöndíját az elmúlt napokban a Mátyusföldön és a Zoboralján is kiosztották. A Galántai Járásban a Galánta és Vidéke Polgári Társulás segítette a szövetség munkáját szervezésben. Horváth Judit, a társulás koordinátora elmondta portálunknak,

a járásban közel 190 elsős kapott ösztöndíjat, három helyszínen, Nádszegen, Galántán és Nagyfödémesen.

Hírdetés

Az ösztöndíjakat Petrovay László, a Rákóczi Szövetség Magyar Iskolaválasztási Programért felelős igazgatója, Nagy Klaudia, a Rákóczi Szövetség Magyar Iskolaválasztási Programért felelős munkatársa, Zupko Tamás, az MKP Galánta járási elnöke és Horváth Judit, a célalap vezetője adta át a megbízottaknak és a megjelent szülőknek.

Zupko Tamás, az MKP Galántai járási elnöke elmondta, szimbolikus jelentősége volt annak, hogy a Rákóczi Szövetség által elhozott, a magyar társadalom által összegyűjtött ajándékokat a felújított Pázmány Péter-házban adták át Galántán, hiszen azt szeretnék, ha az épületbe élet költözne és a mátyusföldi magyarság háza lenne. Örült annak, hogy az átadó ünnepségre olyan helyről is eljöttek szülők, ahol már sajnos nincs magyar iskola, gyermekeik más település magyar iskolájába járnak, mégis fontosnak tartották a kapcsolatfelvételt.

A peredi kultúrház dísztermében 27 kis elsős Peredről Zsigárdról és Deákiból vehette át a beiratkozási ösztöndíjat a Rákóczi Szövetség képviselőitől.

A járásbeli kisiskolások nagy része a vágsellyei Magyar Házban vette át az ösztöndíjat, kultúrműsor keretén belül.  A rendezvényekre a Vágsellye és Vidéke Polgári Társulás szervezésével került sor, Botka Ferenc vezényletével.

Az ösztöndíjakat a Zoboraljára is elvitték a szövetség koordinátorai.

Kolonban nyolc zoboralji elsős vehette át a tízezer forintnyi ajándékot és a szép könyvet.

Jancsó Péter, a Nyitra és Vidéke Célalap elnöke szomorúan konstatálja, hogy a Zoboralján sajnos már csak ilyen kicsi számokban lehet mérni az elsősök meglétét. Biztos abban azonban, hogy

a Rákóczi Szövetség munkája megtartó erő lehet a szórványban és reménykedik, hogy a jövőben a nyolcas szám nem a felső, hanem az alsó határ lehet.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »