A második negyedévben, 5,1%-ra csökkent a munkanélküliség

A második negyedévben, 5,1%-ra csökkent a munkanélküliség

 Az év második negyedében a munkaképes lakosság (15-64 év) foglalkoztatási rátája 62,4%-os volt, 1,6 százalékponttal magasabb, mint az előző trimeszterben – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) pénteken közzétett adatsorából.

A férfiak körében magasabb volt a foglalkoztatási ráta, mint a nők körében (71,6% a férfiaknál, 52,9% a nőknél), és ugyanígy magasabb a városon élőknél a vidéken élőkéhez képest (67,4% és 56,4%). A 15 és 24 év közötti fiatalok körében 22%-os volt a foglalkoztatási szint.

Hírdetés

Az INS adatai szerint ugyanakkor 2021 második negyedévében 5,1%-os munkanélküliségi rátát jegyeztek, ami egy százalékpont csökkenést jelent az első negyedévhez mérten.

A nők körében 0,4 százalékponttal alacsonyabb volt a munkanélküliség, mint a férfiaknál (a nőknél 4,8 százalék, a férfiaknál 5,2 százalék), lakóhely szerinti leosztásban pedig 4 százalékos különbséget jegyeztek (7,4 százalék vidéken, 3,4 százalék városon).

Az INS leszögezi, hogy a 7.843.000 foglalkoztatott személyen kívül további 780 ezren családi gazdaságban dolgoztak, nagyrészt vagy kizárólag saját fogyasztásra szánt mezőgazdasági javakat termelve. Ezek a személyek 2020 végéig foglalkoztatottaknak minősültek, 2021 első negyedévétől azonban – a munkaerő-felmérés módszertanának felülvizsgálata és az új uniós szabályzathoz való igazítása nyomán – a gazdaságilag nem aktívak vagy a munkanélküliek csoportjába sorolják őket. Ennélfogva az idei adatok nem összehasonlíthatók a korábban jegyzettekkel – teszik hozzá. 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »