A más anyanyelvű gyerekek egyelőre nem fogják új módszerrel tanulni a szlovákot

A nem szlovák anyanyelvű gyerekek egyelőre nem fogják a jelenlegitől eltérő módon tanulni a szlovák nyelvet. A parlament keddi ülésén a képviselők nem fogadták el az oktatási törvény módosítását.

A módosítással Zuzana Zimenová független képviselő állt elő, és amely speciális oktatási programot vezetett volna be a szlovák nyelv oktatására.

Zimenová javaslata szerint az iskolák speciális módszertant alkalmazhatnának a szlovák nyelv oktatására a más anyanyelvű diákok esetében. A speciális oktatási program a kötelező állami oktatási program része lenne.

A javaslat célja a képviselő szerint az, hogy elhárítsák a diszkriminatív nyelvi akadályt, amellyel a nem szlovák anyanyelvű diákok találkoznak az iskolákban. A képviselő szerint az államnyelv tanításának hagyományosan gyakorolt, egységes elve, amely figyelmen kívül hagyja a gyermek anyanyelvét, nem hozza meg a kívánt eredményt, mivel a más anyanyelvű gyerekek nem tanulnak meg jól szlovákul. A probléma Zimenová szerint nem csak a magyar, hanem a többi kisebbséget, illetve a Szlovákia területén élő külföldiek gyerekeit is érinti.

Hírdetés

Hozzátette: a külföldön élő szlovákok gyerekei is gondban vannak. Miután visszatértek Szlovákiába, a mi oktatási rendszerünkbe kell betagozódniuk, de az állami oktatási program által előírt kritériumoknak nem tudnak megfelelni.

 

A témával a Most-Híd is foglalkozik. A párt javaslata szerint a kisebbségekhez tartozó gyerekeknek a szlovákot mint második nyelvet kellene tanítani, és nem mint anyanyelvet. Kísérleti jelleggel az eddigitől eltérő oktatási módszerrel tanítják a szlovákot egy nagymegyeri, egy bátorkeszi és egy somorjai magyar tanítási nyelvű alapiskolában. A tesztelést további 15 alapiskolában is alkalmazni fogják – számolt be róla Debnár Klára, a Most-Híd szóvivője.

A Most-Híd már évekkel ezelőtt felvetette, hogy a magyar alapiskolákban idegen nyelvként oktassák a szlovákot. Akkor a párt nem járt sikerrel.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »