A marosvásárhelyi katolikus gimnázium igazgatója tartott előadást a Római Magyar Akadémián

A marosvásárhelyi katolikus gimnázium igazgatója tartott előadást a Római Magyar Akadémián

A marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Teológiai Líceum igazgatója, Tamási Zsolt József május 8-án részt vett a Vatikánban az általános kihallgatáson, majd előadást tartott a Római Magyar Akadémián. Római tartózkodása idején a Vatikáni Rádió készített vele interjút.

A sok megpróbáltatáson keresztülment és 2018 augusztusa óta újra működő iskola igazgatója, Tamási Zsolt József történész a pápai audiencia végén személyesen is beszélhetett Ferenc pápával. Mint mondta, meghatározó és nagyon pozitív élmény volt számára a találkozás, annál is inkább, mert a bulgáriai útjáról fáradtan hazatérő pápa figyelemmel, érdeklődéssel fordult felé. Valódi találkozás volt ez, amit a kézfogás is jelzett, ami nem egy protokolláris gyors gesztus volt. Tamási Zsolt József átadott a Szentatyának egy gyertyát, amivel kapcsolatban elmondta, hogy a marosvásárhelyi magyar katolikus gimnázium címere látható rajta.

Böjte Csaba ferences szerzetes és az általa alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekkórusa mellett Tamási Zsolt József előadást tartott szerdán este a Római Magyar Akadémián az olasz közönségnek és a sajtó munkatársainak. Bemutatta az erdélyi magyar katolikusok ezeréves történetét, küzdelmüket a megmaradásért. A reformációtól kezdve az erdélyi katolikusok kisebbségbe szorultak, Erdély Romániához való csatolását követően pedig immár nemzeti alapon is kisebbségbe kerültek. Tamási Zsolt József kiemelte Márton Áron püspök személyes helytállását és tanúságtételét, aki példamutatóan vezette egyházmegyéjét a kommunista diktatúra idején.

Tamási Zsolt beszélt a kihívásokról, amelyek ma is érik az Erdélyben élő katolikus magyarokat. Mint mondta, életformájukká vált a küzdés. Személyes történetét is megosztotta a hallgatósággal: annak ellenére, hogy a román állam 2015-ben aláírt egy megállapodást a romániai katolikus püspöki konferenciával, amely szerint értéknek tekintik a katolikus iskolák újraindulását, 2016-ban egy korrupciós per keretében felszámolták a marosvásárhelyi katolikus líceumot, az igazgatót pedig félreállították. Sikernek könyvelhető el viszont, hogy 2018-ban újraindult az iskola, melynek ő lett az igazgatója. Különösen szomorú ebben a történetben, hogy győzelemként kell ünnepelni azt, ami egy jogállamban természetes kellene, hogy legyen – tette hozzá.

A magyar katolikus közösségek összetartó erejű szimbólumai között kiemelt helyen áll a csíksomlyói búcsú – mondta el előadásában Tamási Zsolt. Már a reformáció alatt, a protestáns erdélyi fejedelemség idején kialakult ennek szokása, és a kommunista rezsim alatt – bár tiltott volt – az emberek továbbra is jártak oda búcsúra. A csíksomlyói Szűzanya az erdélyi magyar katolikus közösség számára olyan összetartó erő, ami a megmaradásban segíti őket.

Hírdetés

Óriási lehetőség az erdélyi székely katolikusoknak a tény, hogy Ferenc pápa ellátogat hozzájuk, mégpedig a legszentebb kegyhelyükre, Csíksomlyóra. Megerősítést várnak a pápalátogatástól, ami nyilván más lesz, mint a hagyományos csíksomlyói búcsú, hiszen egy hivatalos romániai látogatás keretén belül történik.

Tamási Zsolt József reméli, hogy nagyon sokan elmennek június elsején a pápai szentmisére, nem csak azok, akik eddig már regisztráltak. Ez az első alkalom, hogy Péter utóda ellátogat Erdélybe. „Nem szabad elfelejteni, hogy maga a búcsú engedélyezése is a pápához kötődött annak idején. A búcsú értelmét az adja, hogy imádkozunk a Szentatyáért. Jelenléte pedig óriási lehetőség, éljünk vele minél többen!” – buzdított a marosvásárhelyi gimnázium igazgatója a Vatikáni Rádiónak adott interjújában.

A beszélgetés meghallgatható ITT.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »