A március támadás miatt radikalizálódott a gázoló

A márciusi londoni iszlamista támadás miatt lett muszlim-gyűlölő az a fehér férfi, aki hétfőn hajnalban egy mecset mellett a tömegbe hajtott Londonban – erről írt a brit sajtó. Már tegnap is többen azt valószínűsítették, hogy a 4 gyerekes családapa bosszúból követte el a gázolásos merényletet. Több szakértő attól tart, hogy ez jó ürügy lehet egy újabb iszlamista támadásra. Vagyis tovább durvulhat a helyzet, és nem látszik az erőszak vége.

Másfél nappal a terrortámadás után is folyamatosan hozzák a virágokat az észak-londoni Finsbury Park mecsetje elé. A gyászolók egy óriási fehér drapériára írhatják fel a sebesülteknek szóló jókívánságaikat.

Hétfő este nagyszabású megemlékezést is tartottak az imahelynél, amelyen London vezetői is részt vettek. A polgármester arról beszélt: mindegy, hogy nők vagy férfiak, muszlimok vagy keresztények, a terroristák mind egyformák.

Egy perverz ideológia köti össze őket, amelynek célja egymással szembe fordítani az embereket. De mi nem engedhetjük ezt – mondta Sadiq Khan. Hozzátette, az elmúlt 24 órában láthattuk, hogy felekezettől és társadalmi helyzettől függetlenül mindenki elítélte a támadást.

Az esetet követően a londoni rendőrség úgy döntött megkétszerezi gyorsreagálású egységeinek számát.

Vasárnap éjfél után nem sokkal a hívők csoportokban távoztak a mecsetből, amikor egy idősebb férfi rosszul lett, és összeesett a buszmegállóban. Többen odarohantak hozzá, és megpróbálták újraéleszteni. A támadó ekkor hajtott közéjük. A gázolás után az összeesett férfit holtan találták, azt még vizsgálják, hogy a merénylet miatt vesztette-e életét. A támadásban 11-en megsebesültek. Kilenc sérültet kórházban kezelnek.

A gázolót feltartóztatták a hívők, amíg a rendőrség meg nem érkezett. Leteperték a támadót, akit sérülései miatt kórházba kellett szállítani.

A Scotland Yard szerint a tettest Darren Osborne-nak hívják, korábban nem volt dolga a hatóságokkal. A 47 éves férfi Délnyugat-Angliában élt élettársával és négy gyermekükkel. A család otthonában még most is tart a házkutatás.

Azt továbbra sem lehet tudni, hogy pontosan mi volt a férfi indítéka, de brit sajtóértesülések szerint az utóbbi hónapok terrortámadásai, kifejezetten a London Bridge-en elkövetett gázolásos merénylet miatt radikalizálódott. Osborn a muszlimokat tette felelőssé az ártatlan britek haláláért.

Theresa May miniszterelnök, aki maga is ellátogatott a merénylet helyszínére ismét leszögezte: Nagy-Britannia nem lehet ennyire elnéző a szélsőségesekkel szemben és ez az iszlámgyűlölőkre is vonatkozik.

A brit kormány a támadást követően megígérte, hogy nem fog teret engedni az idegengyűlöletnek, és azonnal jobboldali szélsőségesek számlájára írta a merényletet. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban, a két londoni és egy manchesteri dzsihadista merénylet után arról beszélt, hogy a terrorizmus teljesen független az iszlámtól.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »