A mai nappal távozik posztjáról Filip Mónika államtitkár

A mai nappal távozik posztjáról Filip Mónika államtitkár

A szerdai kormányülést követően felmentették tisztségéből Filip Mónikát, az oktatásügyi minisztérium nemzetiségi és inkluzív oktatásért felelős államtitkárát. A csábi születésű politikus 2020. március  21-től töltötte be az államtitkári posztot. Június 24-től Svetlana Síthová veszi át az államtitkári feladatköröket.

Mint a hivatalos közösségi oldalán Filip Mónika kifejtette: ma befejezem a munkámat az oktatásügyi minisztériumban. Szeretnék köszönetet mondani minden egyes lelkesedéssel teli találkozókért a gyermekekkel, valamint a gyakorlati szakemberekkel, akikkel az iskolákban, önkormányzatokban, településeken volt lehetőségem találkozni. Hálásan köszönöm az eddigi együttműködést, a konstruktív visszajelzéseket, a felbecsülhetetlen tapasztalatokat. A legnagyobb köszönet azonban a legközelebbi csapatomnak szól, akiknek a munkájára mindig számíthattam.”

Az új államtitkár ezidáig is a szaktárcánál dolgozott, az inkluzív oktatásért felelős szakosztály vezetőjeként.

A magyar nemzetiségét nyíltan vállaló Filip Mónika a szaktárcánál végzett munkája során prioritásként kezelte a nemzetiségi oktatás színvonalának emelését, a magyar nyelvű kommunikáció bevezetését.

Mint a tavaly április elején közölt bemutatkozó interjúban Filip Mónika kiemelte: „Természetesen nagy hangsúlyt kell fektetnünk a kisebbségi oktatásban dolgozó pedagógusok munkája színvonalának emelésére. A fennálló tankönyvhiány, illetve a megfelelő, színvonalas tankönyvek kiadása és beszerzése is megoldásra vár. Problémaként látom a kisebbségi oktatásügyben a szlovák nyelv tanítását. A most összeálló kormányprogramba is felvetettem, hogy második nyelvként oktassák a szlovák nyelvet a kisebbségi iskolákban. Fontosnak tartom ennek a megvalósulását.”

Mint akkor hozzátette: igyekszünk magyarul informálni az állami hivatalokat, intézményeket, szervezeteket, az oktatásügyben fontosnak tartom a magyar nyelven való kommunikációt is.

Az általa vezetett államtitkárság törekvéseinek eredményeként magyar nyelven is elérhetőek voltak egyes kézikönyvek, fontos dokumentumok, nyomtatványok és módszertani útmutatók.

Hírdetés

Részben a koronavírus-járványra reagálva elindították a digitális segédeszközök, oktatóvideók sorozatát. Az online segédeszközök már elérhetőek a felvidéki magyar iskolákban. Többek között magyar irodalom és matematika tantárgyakból állnak rendelkezésre oktatóvideók.

Emellett hangsúlyt fektettek a szlovák nyelv tanítási módszerének változtatására. Szakemberekkel együttműködve  tevékenykedtek a módszer kidolgozásán.

Szorosabb együttműködésre törekedett a Rákóczi Szövetséggel, s a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága is felvette a kapcsolatot vele.

A szerteágazó tevékenysége mellett nagy jelentőséget tulajdonított az iskolalátogatásoknak, az egyes felvidéki magyar régiók felkeresésének, az ottani magyar közösség helyzete megismerésének.

Mint ahogy a június 17-ei, Ipoly menti tanintézményekben történt látogatása során az ipolynyéki Balassi Bálint Alapiskolában a Felvidék.ma kérdésre kifejtette: „A járványhelyzet enyhülése szerencsére lehetővé tette az iskolalátogatásokat, a beszélgetéseket az igazgatókkal, a pedagógusokkal. Az ilyen kapcsolatfelvétel számunkra is igen fontos. A körutak tapasztalatai hatékonyabbá és gördülékenyebbé teszik a mi munkánkat is.”

Az államtitkárság élén munkatársaival a közösségünkért tevékenykedett.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »