A magzat és a kismama egymást védik

A magzat és a kismama egymást védik

A COVID-19 elleni vakcinákról az utóbbi hónapokban olykor egymásnak ellentmondó, de sok esetben egymást erősítő véleményt olvashattunk a különböző hírfelületeken.

Vita alakult ki arról, hogy kaphatnak-e a várandós nők oltást a koronavírus ellen, netán a vakcina hatóanyaga nem fenyegeti-e a magzatot. Az is kérdésként vetődött fel, hogy az anyatejjel nem jutnak-e be az oltóanyag molekulái a kisbabába.

Andrea Krištúfková, a Szlovákiai Nőgyógyászati-szülészeti Társaság vezetőségének tagja a szlovák hírügynökségnek elmondta, hogy a szoptató kismamáknak is ajánlott az oltás felvétele, azaz a szoptatás nem ellenjavallt a vakcinák esetében. Az anyatejben kimutatták az oltás nyomán képződött ellenanyagokat, azaz a vakcina az anyatejjel táplált kisbabát is védi.

Hírdetés

Ugyanakkor a COVID-19 betegség lefolyása sokkal rosszabb a terhes nők esetében különösen a második trimeszter végén és a harmadik trimeszter elején (azaz a terhesség 28. és 29. hetében). Emiatt egyéni döntés alapján javasolt, hogy a várandós nők a terhesség 13. vagy 14. hetéig vegyék fel az oltást, de a későbbi időponttal sincs gond.

A szakember azt ajánlja különösen azoknak a várandós nőknek, akik koruknál esetleg valamilyen betegségüknél (magas vérnyomás, tüdőbetegség, elhízás, cukorbaj stb.) fogva kockázati csoportba tartoznak, hogy vegyék fel a vakcinát.

Magyarországon a kismamák koronavírus elleni oltása a Moderna- és a Pfizer-BioNTech-vakcinákkal történik, melyek olyan mRNS-vakcinák, amelyek nem tartalmazzák az élő vírust, ezért nincs kockázata a COVID-19 fertőzés kialakulásának. Ezenkívül az mRNS-vakcinák nem lépnek kölcsönhatásba az ember DNS-ével, és nem okoznak genetikai változásokat, mert az mRNS nem jut be a sejt magjába.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »