A magyarság addig létezhet, amíg van erős magyar állam

Az erős magyar állam léte alapvető fontosságú a magyarság megmaradásához – erről beszélt a honvédelmi miniszter a szigetvári Zrínyi Napok keretében szerdán megtartott nemzeti kegyeleti emlékülésen a baranyai városban.

Simicskó István a rendezvény résztvevői előtt a 450 évvel ezelőtt történtek tanulságára utalva úgy fogalmazott: “a történelem megtanított minket arra, hogy a magyarság addig létezhet, amíg van erős magyar állam”.

Az erős magyar állam és hadsereg védelmezi határainkat, hagyományainkat, értékeinket – tette hozzá.

A nemzetállamok megmaradásának fontosságát kiemelve azt mondta: “nem hisszük azt, hogy a kultúráknak, civilizációknak össze kell keveredni”. A honvédelmi miniszter szerint az Európai Uniónak és valamennyi nemzetének a hiszékenységgel szemben ma erős hitre van szüksége.

A honvédelmi miniszter szerint az Európai Uniónak és valamennyi nemzetének a hiszékenységgel szemben ma erős hitre van szüksége, amely megtart, egyben “tiszteletet ébreszt és ad mások felé és másoknak is”.

Simicskó István kijelentette: az európai civilizáció könnyen elveszhet a történelmi útvesztőkben, ha a hiszékenység útjára lép, hiszen az “becsaphatóvá, védtelenné és kiszolgáltatottá tesz”.

A miniszter szerint a középkori Európa nem volt képes látni az oszmán birodalom terjeszkedésének veszélyét, és képtelen volt az összefogásra.

A politikus emlékeztetett arra, hogy I. Szulejmán szultán beírta magát a történelemkönyvekbe, az őt megállító Zrínyi Miklós, pedig a hazát, Európát és a kereszténységet védő kapitányként lett magyar és a horvát történelem hőse.

A magyarok és horvátok közös felelősségének nevezte, hogy “lesz-e jövőnk”, majd arra szólított fel, hogy a két nemzet minél szorosabban működjön együtt a haza és a közös értékek megvédéséért.

A zenés és irodalmi műsorokkal, valamint hagyományőrzők közreműködésével megrendezett eseményen mások mellett részt vett Tomislav Ivic horvát védelmi miniszterhelyettes, Hóvári János, a Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 Emlékév Emlékbizottság elnöke és Vass Péter, Szigetvár független polgármestere.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »