A magyarok többsége a Fidesz győzelmét várja

A magyarok többsége a Fidesz győzelmét várja

A megkérdezettek 68 százaléka kormánypárti győzelemre számít, még az ellenzéki szimpatizánsoknak is csak kevesebb, mint a fele bízik a kormányváltásban – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából

Tízből hét aktív szavazó, egészen pontosan 68 százalék szerint a Fidesz-KDNP fogja megnyerni a választásokat – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából.

Az intézet rámutat: ugyanannyian vélik, hogy egy most vasárnap tartandó választáson a kormányoldal győzedelmeskedne, mint 2021 decemberében. A Nézőpont Intézet által készített kutatás decemberi és januári értékei hibahatáron belüli, kétszázalékos elmozdulást mutatnak.

Márki-Zay Péter eddigi kampánya láthatóan nem hozott új lendületet, az ellenzéki szavazók kevesebb mint fele, 42 százalék bízik a kormányváltásban. Mindez azt mutatja, hogy kevesebb mint 75 nappal az április 3-i választások előtt a baloldali összefogás továbbra sem tudta rendezni sorait. A közös lista véglegesítésének folyamatos tologatása, a kampánykérdésekben való megegyezés késlekedése, az alternatívát kínáló üzenetek hiánya és Márki-Zay Péter gyenge kampányteljesítménye mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt egy hónap sem hozott kedvező politikai fordulatot a kormányellenes erők számára – hívták fel a figyelmet.

 

Hírdetés

Fotó: Nézőpont Intézet

 

A Nézőpont januári felmérése szerint arra a kérdésre, hogy melyik politikai oldal fogja megnyerni a következő országgyűlési választást, a Fidesz országos támogatottságánál jóval többen, tíz aktív szavazóból heten válaszoltak úgy, hogy a mostani kormányoldal, és csak kevesebb mint ötödük szerint a mostani ellenzéki oldal.

A kormánypárti választók között szinte teljes a magabiztosság a kérdésben, tízből mintegy kilencen (88 százalék) bíznak a Fidesz újraválasztásában és csupán a kormánypárti szavazótábor töredéke bizonytalan (11 százalék) vagy pesszimista (1 százalék) a kérdésben. Ezzel szemben lesújtó eredmény a baloldali erők számára, hogy szavazóik között teljes a megosztottság: mindössze tízből négyen, 42 százalék bízik a győzelmükben, míg csaknem ennyien, 36 százaléknyian a kormánypártok újrázására számítanak.

Címfotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »