A magyarellenességrõl híres Rareș Bogdan védi meg az etnikai kisebbségeket?

A magyarellenességrõl híres Rareș Bogdan védi meg az etnikai kisebbségeket?

A romĂĄniai kĂśzvĂŠlemĂŠnyt felhĂĄborĂ­totta Lia OlguĹŁa Vasilescu, PSD-s kĂŠpviselő egyik megjegyzĂŠse, amit Klaus Johannis ĂĄllamelnĂśkjelĂślt kapcsĂĄn mondott: „Azt hiszem, Klaus Ăşr mĂĄr egy koncentrĂĄciĂłs tĂĄbor főnĂśkĂŠnek tartja magĂĄt, ahova az Ăśsszes PSD-st bezĂĄrnĂĄ ĂĄtnevelĂŠsre”.

Mint Ă­rtuk, az eset miatt Cristina IurişniĹŁ, USR-kĂŠpviselő az OrszĂĄgos DiszkriminĂĄciĂłellenes TanĂĄcsnĂĄl feljelentĂŠst tett, azzal indokolva tettĂŠt, hogy „sĂŠrtő, idegengyĹąlĂślő, diszkriminatĂ­v, gyĹąlĂśletre ĂŠs agresszivitĂĄsra bujtogatĂł” a kijelentĂŠs.

Vasilescu ezutĂĄn nyilvĂĄnosan bocsĂĄnatot kĂŠrt egy Facebook-bejegyzĂŠsben, ahol azt Ă­rta, nem ĂĄllt szĂĄndĂŠkĂĄban megbĂĄntani „a zsidĂł kĂśzĂśssĂŠg ĂŠrzĂŠseit, amelyet a leginkĂĄbb ĂŠrintettek a nĂĄci korszak bĹąncselekmĂŠnyei ĂŠs borzalmai.”

Hírdetés

A bocsĂĄnatkĂŠrĂŠs mindenkĂŠppen előremutatĂł dolog, viszont a kĂśzĂśssĂŠgi mĂŠdiĂĄban sokan nem tartottĂĄk elegendőnek, tekintettel, hogy egy szĂĄsz szĂĄrmazĂĄsĂş embert kapcsolt Ăśssze retorikailag a nĂĄci rezsimmel – amely a RomĂĄniĂĄban a szĂĄsz kĂśzĂśssĂŠget ĂŠrintő egyik legerősebb megbĂŠlyegző cĂ­mke.

A romĂĄniai magyarsĂĄg szĂĄmĂĄra az eset egyik ĂŠrdekessĂŠge, hogy Rareș Bogdan EP-kĂŠpviselő is megszĂłlalt a Digi24 csatornĂĄn, hatĂĄrozottan fellĂŠpve ĂŠs kiĂĄllva a romĂĄniai szĂĄsz lakossĂĄg megbĂŠlyegzĂŠse – ĂŠs mindenfĂŠle kirekesztő, idegengyĹąlĂślő megnyilvĂĄnulĂĄs ellen. MorĂĄlis felhĂĄborodĂĄsĂĄban feljelentĂŠseket helyezett kilĂĄtĂĄsba.

ArrĂłl a Rareș BogdĂĄnrĂłl van szĂł, aki a nacionalista, magyarellenes kijelentĂŠseiről hĂ­res, olyannyira, hogy a Realitatea TV-n futĂł mĹąsorait – pĂŠldĂĄul a Hatalmi jĂĄtszmĂĄk cĂ­mĹąt tĂśbbszĂśr is szankcionĂĄlta az OrszĂĄgos AudiovizuĂĄlis TanĂĄcs kirekesztő, idegengyĹąlĂślő, kisebbsĂŠgellenes megnyilvĂĄnulĂĄsai miatt. (hĂ­rszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »