A magyar tudós pislogással irányítja mobilját

A magyar tudós pislogással irányítja mobilját

Lehet-e pislogással vezérelni az okostelefont? A meghökkentőnek tűnő kérdésre igen a válasz. Egy fiatal magyar kutató olyan játékalkalmazást fejlesztett, melynek segítségével a paralízisben szenvedők is használhatják telefonjukat. Az ötlet egyelőre még gyerekcipőben jár, de Králik Tamás már azon töri a fejét, hogy szemmozgással is irányítható legyen a készülék.

Szerencsére nem szűkölködik Magyarország tehetséges emberekben, hiszen úton-útfélen új találmányokkal, technikai újításokkal találkozhatunk. Vannak köztük hasznosak és kevésbé jól alkalmazható megoldások. A huszonnégy éves Králik Tamás új ötlete, a MemoryBlink okostelefonos alkalmazás minden tekintetben túlmutat önmagán. A fiatal kutató a Falling Walls Lab Budapest rendezvényén leplezte le legfrissebb projektjét, melynek eredményeként a paralízises betegek egyetlen pislogással vezérelhetik okostelefonjukat.

A lehetetlen nem létezik?

Hogyan lehet anélkül lépegetni a telefon menüjében, hogy kezünkbe vennénk a készüléket? Elsőre talán fejtörést okoz a kérdés, de a fiatal kutató innovatív megoldása választ adott a lehetetlennek tűnő kihívásra. Nincs másra szükség csak egy olyan kreatív elmére, mint Králik Tamás, valamint egy eeg-szenzor használatára.

Személyes élményből merítette ötletét a fiatal kutató, amikor azon töprengett, hogyan lehetne olyan alkalmazást létrehozni, mely tartalmas időtöltést nyújthat a paralízises betegeknek. Tamás egyik unokatestvére nyaktól lefelé lebénult, ezzel a szórakozási lehetőségei is bezárultak. Ezért arra gondolt, milyen jó lenne, ha unokatestvére valamilyen módon tudná használni az okostelefonját. A fiatal kutató úgy fejlesztett tovább egy mobiltelefonos játékalkalmazást, hogy eeg-szenzort kapcsolt hozzá. Az eszköz felveszi a kapcsolatot a telefonnal, és érzékeli a pislogást, majd jelet küld a mobilnak. Így már nincs szükség érintésekre ahhoz, hogy a mozgásukban jelentősen korlátozott betegek vezérelni tudják a telefonjukat.

Az ötletgazda be is mutatja, miképp működik találmánya: a fején szenzor, kezében mobiltelefon, egyetlen pislogással belép a memóriajátékba. Kiválasztja, melyik dobozzal szeretne játszani, két pislogással pedig elindítja a játékot, majd pislogásról pislogásra lépeget a lapok között. A duplával pedig felfordítja a memóriajáték kártyalapjait. És így tovább, míg meg nem találja mindegyik párját.

Egy jó célért cserébe

Az alkalmazás az első lépcsőfoka annak a nagy tervnek, mely akár a jövőben a mobilkészülék billentyűzetén szemmozgással irányítható gépelést is lehetővé teszi. Az ötletgazda további célja pedig az, hogy mozgássérültekre szabott mobiloperációs rendszert hozzon létre, melyet a pislogás irányít. Ahhoz hogy a fejlesztéshez biztosítsa a megfelelő hátteret, belevágott startup-alapításba is, létrehozta első cégét, a Mindtechet. Tamás beavatta az MNO-t a fejlesztésbe: vannak olyan szenzorok, amelyek a szem mozgási irányát, valamint a pislogást is képesek detektálni, tehát akár egyetlen érzékelő eszközzel meg lehet oldani, hogy a paralízises betegek is olyan egyszerűen használják okostelefonjukat, mint egészséges társaik.

Králik Tamás infobionika-mérnök szakos a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán. Mint mondja, a biológia és a kémia mindig is érdekelte, de sosem szeretett volna orvos lenni. A fiatalt a szerencse is segítette abban, hogy rábukkant az infobionikára. Az innováció egyébként nemcsak az egyetemen ragadt rá, hiszen a családban is örökletes vonás a kutatás. A feltaláló édesapja nyomdokain jár, aki egyébként a magyar tehetség nagykövete. Beszélgetőpartnerünk tehetségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a pislogással vezérelhető mobiltelefonos alkalmazása a PPKE Információs Technológiai és Bionikai Karán szervezett Falling Walls Lab Budapest versenyen továbbjutott, így Tamás a november 8-án Berlinben szervezett fiatal kutatók nemzetközi versenyén is bemutathatja találmányát egy nívós zsűri előtt.

A kutató mindenekelőtt azt tartja fontosnak, hogy fejlesztésével mozgásukban korlátozott embereken segíthet. Mint mondja: „Ha nem is tudom visszaadni nekik a járóképességüket, egy új szórakozási formát nyújthatok számukra. Ezzel hozzájárulhatok talán ahhoz is, hogy az ágyhoz kötöttek ne mondjanak le a céljaikról, és tartalmasan tölthessék mindennapjaikat.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »