A Magyar Tudományos Akadémián díjazták a csíki feltalálót

A Magyar Tudományos Akadémián díjazták a csíki feltalálót

Rangos tudományos elismerésben részesült Imets Tamás, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola diákja, akit a Magyar Innovációs Szövetség a 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjai közé sorolt.

imets tamas vn 004_bAz Imets Tamás által fejlesztett eszköz multifunkcionális, agyhullámokkal irányítható, EEG (Electro Encephalo Graphy) olvasókészülék

A szövetség a nyilvános eredményhirdetést követően a tehetséges fiataloknak közel 2 millió forint ösztöndíjat osztott ki hétfőn Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián (MTA). Imets Tamás olyan mesterséges intelligenciával ruházta fel rendszerét, melynek révén könnyen alkalmazkodik a felhasználó elvárásaihoz, azaz észleli a kezdő felhasználó akaratát, mielőtt ő képes lenne profi agykontrollra – írta közleményében a szövetség.

„Örültem a díjnak, lehetőséget ad arra, hogy Brüsszelbe is eljussak a projektemmel, így mintegy kapukat nyit meg számomra az elismerés. Örülök annak is, hogy különdíjas is lettem, a legjobb határon túli pályázó” – mondta el megkeresésünkre Imets Tamás. Hozzátette, a díj leginkább lehetőséget jelent számára, projektjének konkrétabb kezdetét, illetve folytatását. A díjazott diákok, így Imets Tamás, Tóth Fanni és Udvardi Péter Magyarország képviseletében részt vesz szeptember 16–21. között Brüsszelben az Európai Unió által szervezett Fiatal tudósok versenyén, melyen 37 ország fiataljai versenyeznek az értékes, 3500–7000 eurós díjakért.

A díjakat Dr. Pálinkás Józseftől, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) elnökétől, társfővédnöktől, Lovász Lászlótól, az MTA elnökétől, valamint a verseny társszervezője, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) nevében Sipos Imre helyettes államtitkártól vehették át a tehetséges fiatalok, akik az ösztöndíj mellett oklevelet és iparművész által készített porcelán kisplasztikát is kaptak.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »