A Magyar Tudomány Ünnepe Pécsett – KÉPRIPORT

A Magyar Tudomány Ünnepe Pécsett – KÉPRIPORT

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából november 23-án, szerdán 13 órától a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont ünnepi programot szervezett az intézmény konferenciatermében.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Dr. Bódis József rektor (PTE) és Udvardy György, a Pécsi Egyházmegye megyéspüspöke köszöntője, valamint a könyvtár főigazgatójának laudációja után Udvardy György és Fischerné Dárdai Ágnes Klimo-emlékplakettet és oklevelet adott át Bánfai Józsefnek, a négy évtizeden át végzett lelkiismeretes munkájának elismeréséül.

Az ünnepi pillanatokat követően bemutatták Szögi László egyetemi tanár (ELTE) A pécsi felsőoktatás intézményeinek hallgatói (1714) 1782-1852. című könyvét, amely a pécsi Egyetemi Könyvtár Kiadványai című sorozat 15. kötete. A kötet szerzőjével Lengvári István, a PTE Egyetemi Levéltár igazgatója beszélgetett.

A könyvbemutatót követően a Színt vallunk, avagy zöld szemlélet az életünkben című könyvtári projekt kapcsán Nagyné Simon Csilla könyvtáros tartott előadását.

* * *

Az életműdíjként átadott emlékplakett névadója az a Klimo György pécsi püspök, aki 1774-ben lerakta a jogelődnek tekinthető, első nagy, nyilvános, magyar bibliotéka alapjait. Évente egy fő részesülhet ebben az elismerésben, amelyet a Magyar Tudomány Ünnepén adományoz a könyvtár vezetése több évtizedes, a könyvtár érdekében végzett szorgalmas, lelkiismeretes munka elismeréseként. A pénzjutalommal is járó díjat idén adták át először.

Az emlékérmet Csóka Zsuzsa érem- és ötvösművész készítette. A Klimo-emlékplakettet a budapesti Szabó Öntészeti Kft. öntötte formába.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »