A magyar-szlovák határról Budapestre vitték az afgán menekülteket

A magyar-szlovák határról Budapestre vitték az afgán menekülteket

A tálibok hatalomátvétele után – augusztus végén – a Magyar Honvédség 57 afgán családot, köztük 180 kiskorú gyermeket evakuált Afganisztánból, mert otthon az életük veszélybe került volna. Döntő többségüket a magyar-szlovák határtól kőhajításnyira fekvő Vámosszabadi Befogadó Állomáson helyezték el.

Ők annak ismeretében várták a sorsukat, hogy tudták: az ideiglenes tartózkodási engedélyük november 30-án lejár. A tábor most teljesen üres. Mi lett ezekkel az emberekkel? – tette fel a kérdést a Telex .

Az anyagól kiderül: bár az első napokban, hetekben az afgán menekültek közül többen még azt tervezték, hogy az életüket – amíg nem térhetnek ismét vissza a hazájukba – Nyugat-Európában, illetve Amerikában, Kanadában folytatják; több mint harminc család Magyarországon maradt. Elhelyezésükben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segített.  

„ Magyar Máltai Szeretetszolgálat összesen 35 családot, 168 főt: 36 nőt, 51 férfit és 81 kiskorú gyermeket helyezett el önálló lakásban, Budapest területén bérelt ingatlanokban” 

Hírdetés

– válaszolta  Parák Eszter kommunikációs referens a Telex kérdésére. 

Kiderült az is, hogy a családok 18 hónapig vesznek részt az integrációs programban, ez teljes körű ellátást jelent az esetükben. A máltai szervezet azzal segíti a menekülteket, hogy minden család albérletbe költözik, az életvitelükhöz pedig pénzügyi támogatást nyújt. A felnőttek és a gyerekek is magyar nyelvtanfolyamon vehetnek részt, és segítenek nekik az ügyintézésben.  

A menekültek teljes körű egészségügyi ellátást kapnak, pszichológus segít a traumák feldolgozásában, „a szeretetszolgálat információs csoportja pedig abban, hogy a kulturális különbségekből minél kevesebb feszültség adódjon és azokat megfelelően kezeljék, valamint hogy a családok megismerjék a magyarországi rendszereket”. A felnőtteket az álláskeresésben és munkaerőpiaci integrációban, szakmai tanfolyamok elvégzésében, a gyerekeket pedig a közoktatásban segítik a mentorok. Gyerekek és felnőttek egyaránt közösségi és sportfoglalkozásokon vesznek részt – ezek szerint már Budapesten. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »