A magyar sajtó egy része hazudott Orbán útjáról

A Miniszterelnöki hivatal közleményben reagált a valótlan információkra Orbán Viktor washingtoni tárgyalásaival kapcsolatban.

Korábban több alkalommal is részletes tájékoztatást adtunk a szerkesztőségeknek Orbán Viktor miniszterelnök washingtoni programjaival kapcsolatban – írta közleményében a Miniszterelnöki hivatal. Ezért is megdöbbentő, hogy a magyar sajtó és a politikusok egy része nem tudta vagy nem akarta ezeket a tényeket megérteni, illetve azoknak megfelelő tájékoztatást adni a közvéleménynek.

A Miniszterelnöki hivatal ezért megismétli a tájékoztatást.

Orbán Viktor Washingtonban Barack Obama elnök vendégeként a nukleáris biztonságról szóló csúcsértekezleten vett részt, több mint félszáz állam- és kormányfővel együtt. A csúcstalálkozó magyar szempontból rendkívül eredményes volt. Hazánkat nukleáris szempontból fejlettnek, képzési rendszerét kiválónak, biztonsági rendszerét pedig kiemelkedőnek értékelték a csúcstalálkozón. A kétoldalú egyeztetéseken szó volt arról, hogy az államok milyen nukleáris fejlesztéseket terveznek. A megnövekedett terrorveszély miatt különösen fontos az atomerőművek biztonsága, e témában is megtárgyalták az együttműködés kereteit.

Magyarország nevében Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter díjat vett át a magas dúsítású uránkészletek teljes felszámolása érdekében megtett intézkedésekért. A miniszterelnöki delegáció tagja volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, az ő munkájáról, tárgyalásairól is tudtak volna tájékozódni a kollégák a hírarchívumokból – írja a közlemény.

A miniszterelnök a csúcstalálkozó előtti napokban magánprogramot is bonyolított a családjával Washingtonban, azonban ennek minden költségét (utazás, szállás stb.) saját maga fizette; erről a tényről annak idején szintén tájékoztatást adtunk. Szándékos hazugság tehát, hogy a családtagok kiutazása közpénzből történt volna.

Szintén hazugság, hogy „nem adtunk tájékoztatást a hivatalos programokról”. A Miniszterelnöki Sajtóiroda a miniszterelnök minden hivatalos, nyilvános programjáról tájékoztatást ad a szerkesztőségeknek, így történt a washingtoni úttal kapcsolatban is; ellenőrizhető a hírarchívumokban.

A kormányfő magánprogramjairól és szabadidős tevékenységéről azonban valóban nem adunk ki semmilyen információt, ezt a gyakorlatot a jövőben is folytatjuk – zárta a közleményt Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »