A magyar polgármesterek jövőre részt vesznek a román nemzeti ünnepségen, egy feltétellel

A háromszéki magyar közösség vezetői jövő évben részt vesznek a Románia nemzeti ünnepe alkalmából szervezendő hivatalos eseményeken, és ismertetik a magyarság álláspontját 1918. december 1-jével kapcsolatosan – nyilatkozta csütörtöki sajtótájékoztatóján Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád.

Magyar Menedék - Magyar Jézus

„Érik az a pillanat, amikor részt kell vennünk Románia nemzeti ünnepén, és ismertetnünk kell az erdélyi magyarság véleményét ezzel a nappal kapcsolatban. Tekintve, hogy most kampányidőszakban vagyunk, nem hiszem, hogy éppen idén kellene változtatnunk eddigi hozzáállásunkon, de már most elmondhatjuk, hogy jövő évben ott leszünk a december 1-jei rendezvényeken, és ha szót kapunk, nyilvánvalóan elmondjuk véleményünket arról, hogy mit gondolunk mi Gyulafehérvárról és az 1918. december 1-jei nyilatkozatról, mit jelent ez a magyar közösség számára és hogyan juthatnánk el odáig, hogy ez a nap a magyarok számára is ünnep legyen, ne csak a román lakosságnak” – nyilatkozta Antal Árpád.

Hozzátette, az erdélyi magyarságnak és más nemzeti kisebbségeknek 1918. december 1-jén tett ígéreteket a mai napig nem tartották be. „A modern román állam alapja az 1918. december 1-jén kiadott nyilatkozat. és ha nem tartjuk be, amit abba írtak, az a román társadalom és politikai osztály éretlenségéről tesz tanúbizonyságot” – mondta el Antal Árpád.

[Agerpres]


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »