A Magyar Önkormányzatok Szövetsége nyílt levélben kéri az államfőt, hogy ne írja alá a szociális törvényt – a nap hírei

A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra – mondta kijevi látogatásán Novák Katalin. Wladár Sándor lett a Magyar Olimpiai Bizottság új alelnöke.

A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra – mondta kijevi látogatásán Magyarország köztársasági elnöke. Novák Katalin az ukrán elnök, Voldomir Zelenszkij meghívására érkezett ma (szom) a háború sújtotta országba, hogy részt vegyen a Gabona Ukrajnából elnevezésű programon, amely a holodomor 90. évfordulóján ukrán élelmiszereket szállít az éhezés által leginkább sújtott afrikai és ázsiai országokba. A program keretében Magyarország 10 ezer tonna gabona Afrikába való szállítását finanszírozza, 3,5 millió dollár értékben. A köztársasági elnök Kijevben hangsúlyozta, hogy a 90 évvel ezelőtti tragédia emlékeztet arra, hogy ma is vannak olyan emberek, férfiak, nők és különösen gyerekek, akiket éhezés fenyeget. Novák Katalin kiemelte továbbá, hogy szomszédos ország elnökeként a béke és a stabilitás alapvető fontosságú számára.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége nyílt levélben kéri Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az Országgyűlés által elfogadott szociális törvényt, küldje vissza azt a parlamentnek.A szervezet szerint a törvénymódosítás hatályba lépése nehezen belátható következményekkel járna a rászoruló polgárok életére. A létbiztonság további csökkenésével, valamint a szegénység és a területi egyenlőtlenségek további súlyosbodásával fenyeget. A levél hangsúlyozza, hogy a törvénymódosításról széleskörű szakmai és társadalmi párbeszéd, valamint részletes hatásvizsgálatok elkészítése és nyilvánosságra hozatala nélkül döntöttek.

Azonnali kormányzati segítségre van szükségük az önkormányzatoknak a Párbeszéd szerint. Az ellenzéki párt elnökségi tagja szerint ketyeg a rezsibomba, és ha felrobban, annak súlyos következményei lesznek a magyar családok számára. Szabó Zsolt, aki egyben Dunaújváros alpolgármestere is a Párbeszéd hivatalos közösségi oldalán közzétett videóban fogalmazott így. Hozzátette: követelik a kormánytól, hogy azonnal nyújtson segítséget Magyarország összes önkormányzatának, mentesítse őket adófizetési kötelezettségeik alól, hogy saját működésükre fordíthassák az így felszabaduló pénzt, illetve kapják meg a látszatberuházások forrásait is.

A szocialisták álláspontja szerint a magyar családoknak szüksége van az uniós forrásokra a válságban. Az MSZP delegációja a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének frakcióvezetőjével tárgyalt. Arra kérték, hogy a Magyarországnak járó források ügyében segítsen a közös szocialista álláspont kialakításában. Egy olyan menetrend kialakítása is cél, amelynek teljesítésével rákényszerítik Orbán Viktor miniszterelnököt a jogállami normák betartására és a korrupciómentességre.

Hírdetés

Az LMP szerint történelmi bűn, hogy a kormány 50 évvel ezelőtti módszerekkel kezelné az energiaválságot. Az ellenzéki párt Országos Elnökségének tagja, Érd alpolgármestere a párt Facebook-oldalán úgy fogalmaz: az energiaválság egyetlen valódi megoldása az energiafüggetlenség, amelyre Magyarországon, mint Európa számos más országában sincs más út, mint a radikális zöld fordulat. Tetlák Örs hangsúlyozta: Magyarország előrébb tartana, ha az elmúlt évtizedben szigetelték volna az épületeket, illetve érdemi lépéseket tett volna a kormány a megújuló energiaforrások felhasználására.

Feszes tempóban zajlik az agrártámogatási rendszer végrehajtásának előkészülete. A cél, hogy tavasszal zökkenőmentesen adhassák be a gazdálkodók az egységes kérelmeiket – mondta az agrárminiszter a Magyar Nemzetnek. Nagy István hozzátette: a tervek szerint a gazdálkodók november végétől megismerhetik a közvetlen támogatások nemzeti végrehajtási szabályainak első változatait. A közös agrárpolitika új szabályrendszere a jövő év elején lép életbe. A magyar stratégiai terv ötéves költségvetése több mint 6000 milliárd forint, ebből több mint 3400 milliárd forintot az Európai Unió, a fennmaradó részt a magyar állam biztosítja.

Pénteken több mint 11.500-an érkeztek Ukrajnából Magyarországra. Több mint 6 ezren az ukrán-magyar, és csaknem 5 és fél ezren a román-magyar határszakaszon léptek be az ország területére. A rendőrség 170 embernek állított ki 30 napig érvényes ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. 84-en, köztük 31 gyermek vonattal érkezett Budapestre.

Wladár Sándor lett a Magyar Olimpiai Bizottság új alelnöke. A Magyar Úszó Szövetség elnökét egyetlen jelöltként 75 igen, 5 nem szavazat és 3 tartózkodás mellett választották meg a szervezet szombati közgyűlésén. A voksolásra azért volt szükség, mert az eddigi alelnök, Schmidt Gábor a helyettes államtitkári kinevezését követően lemondott posztjáról.

A Liget projekt épülete, a Magyar Zene Háza nyerte az egyesült államokbeli Architectural Design of the Year elismerést. A 2015-ben alapított díj azzal a céllal jött létre, hogy segítsék a minőségi építészet elismertségét és bemutatását világszerte. Idén 65 országból érkeztek jelölések. Baán László hozzátette: a megnyitás óta eltelt tíz hónapban már több mint 800 ezren látogattak el a Magyar Zene Házába.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »