A magyar nemzetiség vállalására buzdítja a romániai magyarokat Potápi Árpád államtitkár 

A magyar nemzetiség vállalására buzdítja a romániai magyarokat Potápi Árpád államtitkár 

A magyar nemzetiség megjelölésére kérte az idei romániai népszámlálás kapcsán az erdélyi magyarokat a téma kapcsán a Krónikának csütörtökön nyilatkozó Potápi Árpád János államtitkár.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerint abból kell kiindulni, hogy minden magyar népcsoport az egységes magyar nemzet része. A Krónika a közelgő romániai népszámlálással kapcsolatban kérte ki a az államtitkár véleményét, miután élénk vitát váltott ki a nyilvántartási adatlapokon feltüntetett székely alkategória kérdése. Mint arról beszámoltunk, az RMDSZ változtatott korábbi álláspontján, kezdeményezve, hogy a székelységet is lehessen választani a magyar kategórián belül.

„Ahhoz, hogy minden önkormányzatnál megfelelő súllyal tudjuk képviseltetni magunkat, élhessünk nyelvi jogainkkal, mindenhol, minden magyarnak vállalnia kell magyar nemzetiségét” – fogalmazott Potápi Árpád János az idei év tematikus nemzetpolitikai programjait ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten.

Hírdetés

A politikus válaszában arra kérte azokat, akik több identitással rendelkeznek, vegyes házasságokban születtek, avagy azokban élnek, hogy a magyar identitást, nemzetiséget jelöljék meg, ezzel is segítve a korábbi népszámláláskor mért létszám megtartását.

„A különböző kategóriák, alkategóriák megtévesztőek. Egyrészt éket tudnak verni a magyar nemzeten belüli különböző népcsoportok közé, másrészt csökkenthetik az összlétszámot. Éppen ezért én arra kérek minden régióban élő magyart, hogy a magyar nemzetiség kategóriát válassza, ne üljön fel a különböző praktikáknak. Ne a székelyt, a csángót, vagy bármilyen más kategóriát válasszon, hanem abból kiindulva, hogy minden magyar népcsoport az egységes magyar nemzet része, a magyart jelölje meg válaszként” – jelentette ki a Krónikának a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkára.

MTI

The post A magyar nemzetiség vállalására buzdítja a romániai magyarokat Potápi Árpád államtitkár  appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »