A magyar nagykövet szerint szándékosan félremagyarázzák Orbán szavait

Külügyminiszter-jelölti bizottsági meghallgatás Washingtonban. A magyar illiberális demokrácia magyarázata Párizsban és kormányalakítási mizéria Rómában. Külföldi lapszemle.

Az elnökhöz való viszonyáról, Iránról és Oroszországról faggatták szenátusi meghallgatásán Mike Pompeo külügyminiszter-jelöltet. A Washington Post beszámolója szerint Pompeo iráni atommegállapodásról azt mondta: megvárja, amíg Donald Trump elnök ígéretéhez híven felmondja a megállapodást, és utána megkezdik egy jobb egyezség kimunkálását. Az amerikai-orosz kapcsolatokról szólva Pompeo azt mondta: még sok tennivaló van az Oroszország ellen hozandó szankciók ügyében, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök még nem kapott elegendő üzenetet. Észak-Koreáról pedig kijelentette: soha nem volt szószólója a rezsimváltásnak az ázsiai országban.

Hírdetés

„Illiberális Demokrácia: mire gondolt Orbán Viktor” címmel közöl véleménycikket a konzervatív francia Le Figaro. Károlyi György párizsi magyar nagykövet úgy vélte, hogy szándékosan félremagyarázzák Orbán Viktor illiberalizmusát, amikor azt állítják, hogy az a polgári szabadságjogok végét jelenti Magyarországon. A nagykövet szerint a kontroll nélküli liberalizmus teszi tönkre a polgári szabadságjogokat, nem Orbán Viktor, s a jogállamiság szavatolja a felelősségteljes liberalizmust.

Berlusconi álljon félre – idézi az olasz Italpress az Öt Csillag Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét. Luigi Di Maio azt mondta: az Öt Csillag kész a kormányalakításra a Matteo Salvini vezette Ligával, de továbbra is kizárja ugyanezt a Liga vezette jobboldali koalíció egészével, amelynek Silvio Berlusconi pártja is a tagja. Matteo Salvini erre válaszul azt mondta: a jobboldal egységes, a miniszterelnököt a Liga akarja megnevezni és a koalíció elutasítja, hogy mások megvétózzák a koalíció tagjait. Az olasz államfő pénteken zárja a kormányalakítási egyeztetések második körét, amely után bejelentheti, kit bíz meg a kormányalakítással vagy újabb konzultációkat tart.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »