A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Pécsi Tudományegyetem együttműködése Afrikáért

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Pécsi Tudományegyetem együttműködése Afrikáért

Közös kutatási programokkal, konferenciák szervezésével segítik a magyar Afrika-kutatást, humanitárius és nemzetközi fejlesztési programok előkészítését – erről írt alá együttműködési megállapodást a közelmúltban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

A PTE Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszékének részeként működik az egyetem Afrika Kutatóközpontja, melynek célja egy olyan kutatási potenciál kialakítása, valamint olyan szakemberek képzése, akik ismerik Afrika problémáit, lehetőségeit.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat évek óta karitatív és szakmai kapacitásfejlesztési feladatokat lát el Afrika több országában, elsősorban a Szaharától délre. A segélyszervezet tevékenysége során olyan ismereteket szerez, melyek megosztása hozzájárulhat a pécsi kutatóközpont céljainak eléréséhez, de a kutatóközpont információi is segíthetik az MMSZ afrikai tevékenységét, a térségre jellemző társadalmi, gazdasági és geopolitikai problémák feltérképezését, hatékonyabb programok kidolgozását.

Az együttműködés kiterjed a közös kutatási tevékenységre, terepkutatásokra, új afrikai programok kidolgozására és indítására; gyakorlati és elméleti tapasztalatok megosztására, hazai és külföldi konferenciák szervezésére, valamint a kutatási eredmények közös publikálására, ismertetésére.

„Egyetemmel ez az első szerződésünk” – mondta az együttműködési megállapodás aláírását követően Győri-Dani Lajos, az MMSZ ügyvezető alelnöke a Pécsi Tudományegyetem televíziójának. Ismeretette: a segélyszervezet  több mint két évtizede foglalkozik Afrika égető kérdéseivel; elsősorban a szubszaharai térség humanitárius katasztrófáit és elhúzódó válságait igyekeznek mérsékelni.

Hírdetés

Tarrósy István, a pécsi Afrika Kutatóközpont vezetője, a hazai afrikanisztika megbecsült kutatója arról számolt be, hogy a PTE az egyetlen olyan magyar felsőoktatási intézmény, amely Afrika Kutatóközponttal rendelkezik. A központ tizenkét éve Afrika Tanulmányok címmel folyóiratot is ad ki. 2010 óta tartanak afrikanisztikai konferenciákat, az elmúlt években sok terepkutatásban nyert tapasztalatokat a PTE.

* * *

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vízügyi, szanitációs és higiénés fejlesztési (WASH) projekteket valósított meg – helyi kormányzati szervekkel, intézményvezetőkkel, nemzetközi és helyi karitatív szervezetekkel és egyházakkal együttműködve – Kelet-Afrika számos országában, Kenya fővárosában, Nairobiban és a tengerparti Mombasában, Uganda fővárosában, Kampalában és Tanzániában, Dar es Salaamban; a nagyvárosok nyomortelepein segíti a lakosság méltóbb körülményeinek megteremtését; komplex higiénés, szantiációs központokat hozott létre, melyek toalettel, zuhanyzóval, legális és tiszta vízvételi lehetőséggel szolgálják a hátrányos helyzetű, elszigetelt nyomortelepeken élő, rászoruló emberek szükségleteit. A szeretetszolgálat projektjeinek elsődleges célja a gyermekek és a nők egészségének javítása, a csecsemőhalálozás csökkentése és a fertőző betegségek terjedésének megszüntetése. A szervezet négy WASH-létesítményt hozott létre a szubszaharai Afrikában, amelyek ivóvizet, higiénés szolgáltatást biztosítanak a szegregált telepeken, Kelet-Afrika világvárosainak általános és középiskoláiban.

Minthogy az ivóvizet kartelekbe tömörült szervezetektől kénytelnek beszerezni az ott élők, gyakran magasan a piaci ár felett, és a családok többsége nem képes megfizetni ezeket az árakat, a központi vízművek rendszerére illegálisan csatlakozott, sérülékeny, házilag gyártott csöveken keresztül igyekeznek ivóvízhez jutni, ami a felhasználókhoz kerülve gyakran erősen fertőzött. A Magyar Máltai Szereteszolgálat 2013-ban komplex vízügyi, higiénés és szanitációs fejlesztési programokat valósított meg Ugandában, Kampala hátrányos helyzetű közösségei számára, melynek kösznhetően az ott élő emberek tiszta ivóvízhez és alapvető higiénés szolgáltatásokhoz jutottak. A vízhez való hozzáférést egy 2500 literes betontározó biztosítja, mely az esővíz összgyűjtésére kialakított tetőszerkezetekről gyűjti a csapadékot. Kialakítottak két biolatrinát is, vízöblítéses toalettekkel kiegészítve, továbbá egy szennyvízelvezető csatornát és anaerob lebontású biogáznyerő és feldolgozó egységet.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »