A magyar külügyminiszter szerint az EU-nak változtatnia kell eddigi elhibázott Afrika-politikáján

A magyar külügyminiszter szerint az EU-nak változtatnia kell eddigi elhibázott Afrika-politikáján

Az Európai Uniónak változtatnia kell eddigi elhibázott Afrika-politikáján, és a migráció ösztönzése helyett végre arra kellene fókuszálnia, hogyan segítse az afrikaiak helyben maradását – jelentette ki pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a franciaországi Brestben.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az EU-s külügyminiszterek kétnapos informális tanácsülésének második napján aláhúzta, hogy az eddigi intézkedések egyik legkedvezőtlenebb hatása, hogy folyamatosan erősödtek az elmúlt években az Európát érő migrációs hullámok.

Elmondta, Magyarország ehhez már egészségügyi, gazdasági és katonai eszközökkel is hozzájárult. A kormány eddig 2,5 millió koronavírus-vakcinát adományozott afrikai országoknak, s több mint 15 milliárd forint értékben hajtott végre humanitárius fejlesztéseket, így segítve a nehéz helyzetben lévő közösségek helyben maradását.

Emellett évente több mint 2500 felsőoktatási ösztöndíjat biztosít afrikai hallgatók számára, hogy olyan tudásra tehessenek szert, amelyet később otthon hasznosíthatnak – mutatott rá.

Hírdetés

Leszögezte, hogy az afrikai emberekre hazájukban van szükség, ugyanis ők jelentik a lehetőséget a felemelkedésre, a fejlődésre.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy az EU az úgynevezett poszt-cotonou-i egyezmény elfogadására készül 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni országgal.

„Nem migránsokra van szükség, hanem arra, hogy biztosítjuk, hogy az afrikai emberek otthon tudjanak maradni méltó körülmények között a hazájukban” – fogalmazott.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »