A magyar kultúra napját ünneplik: Marosvásárhelyen, Váradon, Udvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön is szervezkednek

A magyar kultúra napját ünneplik: Marosvásárhelyen, Váradon, Udvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön is szervezkednek

A napokban számos erdélyi és partiumi településen megünneplik a magyar kultúra napját, amelyet január 22-én tartanak magyar nyelvterületen.
Több erdélyi, partiumi településen is megünneplik a magyar kultúra napját, amelyet 1989 óta tartanak annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint –

Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy a magyarság nagyobb figyelmet szenteljen hagyományainak, felmutassa és továbbadja kultúrához kapcsolódó értékeit.

Többek közt Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön is megemlékeznek a magyar kultúra napjáról a következő napokban. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata több helyszínen ünnepeli a magyar kultúra napját, a magyar nemzeti himnusz megszületésének évfordulóját.

A Studium-Prospero Alapítvány kezdeményezésére, többek között a nemzeti színházzal partnerségben

hetedik alkalommal szervezik meg január 22-én az Olvass fel Marosvásárhelyért! elnevezésű, 10 órás felolvasómaratont,

amelyen marosvásárhelyi magyar szerzők, évfordulós magyar szerzők művei hangzanak el a Tompa Miklós Társulat művészeinek tolmácsolásában.

Könyvbemutatót is tartanak: a Magányosok Klubja meghívására a decemberben megjelent színháztörténeti kötetet, az Életem a színház című Kőszegi Margit-emlékalbumot a szerző, Ferencz Éva ismerteti a Deus Providebit Tanulmányi Házban. Az egykori Székely Színház legendás nagyasszonyának emlékét Bálint Örs színművész közreműködésével és a Marosvásárhelyi Rádió Aranyszalagtárából származó, a könyvhöz mellékelt CD-n szereplő felvételek, interjúk segítségével idézik fel.

A Színház Nagytermében este 7 órától megtekinthető a Tompa Miklós Társulat többszörösen díjazott előadása, a Retromadár blokknak csapódik, és forró aszfaltra zuhan című produkció Radu Afrim rendezésében. Az előző évekhez hasonlóan, a magyar kultúra-napi felolvasómaratont is élőben közvetítik, aki otthonról vagy okostelefonjáról szeretné követni a felolvasást, a rendezvény napján megtalálja a részleteket a felolvasómaraton vagy a Tompa Miklós Társulat Facebook-oldalán

Hírdetés

Nagyváradon a magyar kultúra napja alkalmából Papp István, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház színművésze Psalmus Hungaricus című egyéni estjét lehet megtekinteni a Partiumi Keresztény Egyetem színpadán, a rendezvényt a Partiumi Magyar Művelődési Céh szervezi vasárnap 19 órai kezdettel.

Az előadás a magyarság történetét idézi meg versekben és dalokban, időutazás az évszázadokon átívelve, meghatározó állomásokat felidézve.

Elhangzanak többek között Sinka István-, Juhász Gyula-, Wass Albert-, Sajó Sándor-, Petőfi Sándor-, Ilyés Gyula-, Cseh Tamás- és Dsida Jenő-alkotások. Az eseményre a belépés ingyenes.

Négynapos rendezvénysorozattal ülik meg a magyar kultúra napját Székelyudvarhelyen. A program szombaton az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjak átadásával rajtol. A gálaestet idén január 19-én, szombaton délután 6 órától tartják a művelődési házban. Az eseményen ünnepi beszédet mond Gálfi Árpád polgármester, Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, valamint Szőcs Endre, az Udvarhelyszéki Kulturális Egyesület ügyvezetője.

Vasárnap délután 5 órakor nyitják meg a Találkozások – In memoriam Kányádi Sándor című tárlatot a Haáz Rezső Múzeum képtárában.

A kiállítást dr. Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere nyitja meg. Azt követően hat órakor Pásztor Márk, a Tomcsa Sándor Színház színművészének Tomcsa Sándor humoreszkjeiből összeállított egyéni estjére várják a nagyérdeműt a művelődési házba.

A magyarkultúra-napi program hétfőn és kedden is folytatódik Udvarhelyen. Január 21-én délután hat órakor a városi könyvtár látvány- és hangzóanyagrészlegén a Tárgyi anyanyelvünk című népművészeti kiállítást nyitják meg. Január 22-én délután öt órától a Cimbora Gyermekek Klubja rendez tárlatot a gyermekek munkáiból a művelődési ház oszlopos termében, majd hattól Kányádi Sándor-emlékestet tartanak a városháza Szent István-termében – közreműködik Incze Ildikó színművész, Lázár Anna író és Takács Bence Ervin előadóművész.

A Liliom című előadást tekintheti meg a közönség Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színházban a magyar kultúra napján, január 22-én 20 órától. 1908-ban jelent meg Molnár Ferencnek a vásári kikiáltó és a cselédlány szerelméről írt története, Az altató mese. Ez az egy évvel későbbi Liliom alapötlete is. Habár a magyarországi ősbemutatón az előadás megbukott, a nemzetközi közönségnek igencsak felkeltette az érdeklődését: Puccini és Gershwin is játszott a darab zenés átiratának a gondolatával. Molnár először féltette művét, de később hozzájárult, hogy alapjául szolgáljon a Rodgers és Hammerstein rendezte Körhinta című musicalnek.

Az 1920-as és 1930-as évek Budapestjének kabaréatmoszféráját idéző vásári komédia a körhinta kikiáltójának és egy szegény cselédlánynak a szerelmi történetét meséli el.

A Bocsárdi László rendezte előadás elnyerte 2017-ben a Magyar Színházak 29. Kisvárdai Fesztiváljának fődíját, illetve ugyanebben az évben jelölték a színikritikusok díjára a legjobb rendezés kategóriájában. Vendégszerepelt a Gyulai Várszínház Összművészeti Fesztivál 55. kiadásán, illetve a gyergyószentmiklósi XII. Nemzetiségi Színházi Kollokviumon.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »