A magyar képzőművészet színe-java a MODEM-ben

A magyar képzőművészet színe-java a MODEM-ben

Az utolsó képeket, műalkotásokat rendezgetik a szakemberek a MODEM-ben, a szombaton Debrecenben nyíló nagyszabású magyar képzőművészeti tárlat megnyitója előtt. A kiállítás anyagát úgynevezett sajtóbejáráson mutatták be az újságíróknak. A 235 műalkotást felvonultató tárlat biztosítási értéke csaknem 1 milliárd forint.

Beállították, majd vízmértékkel gondosan ellenőrizték a MODEM munkatársai a képeket: nehogy valamelyik alkotás ferdén kerüljön a falra. A szakemberek az utolsó simításokat végzik A szabadság szigete című kiállítás szombati megnyitója előtt. A 20. század és napjaink száz legismertebb iskolateremtő képzőművészének munkáiból nyíló kiállításon összesen 235 műtárgy látható.

„Adott a Szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumi gyűjtemény, ami majdnem 10 ezer darabból áll. Annak a reprezentatív darabjait válogattuk ki, és olyan szempontok irányítottak, hogy mik a fókuszpontjai, mik a kis centrumai ennek a gyűjteménynek, mi a struktúrája” – mondta Muladi Brigitta művészettörténész, a kiállítás kurátora.

A MODEM művészeti központ két szintjén, mintegy kétezer négyzetméteren kiállított alkotásokon keresztül megismerhető a hazai képzőművészet elmúlt 120 éve. A naturalizmustól kezdve a szürrealizmuson át számos stílusirányzat megfigyelhető. A tárlaton – többek között – Korniss Dezső, Czóbel Béla, Ferenczy Károly és Barcsay Jenő művei láthatók.

„Ők tulajdonképpen a magyar képzőművészet színe-java. Tehát egy olyan ívet lehet megnézni a MODEM-ben a magyar képzőművészet 20. és 21. századi alakulásából, ami egy nagyon átfogó lehetőséget ad, hogy ezzel megismerkedjünk vagy tulajdonképpen élvezzünk műveket” – emelte ki Kónya Ábel, a MODEM vezető kurátora.

A kiállított alkotások biztosítási értéke csaknem 1 milliárd forint.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »