"A magyar katonát ne vigyék külföldre"

Legfeljebb két évvel meghosszabbítja a kormány a magyar katonák részvételének mandátumát az Európai Unió Mali Kiképző Műveletében (EUTM Mali) – az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg szerdán.

Magyar Menedék - Sitchin

A kormányhatározat kimondja: a kormány Magyarország európai uniós tagságából adódó kötelezettségeinek teljesítése érdekében, nemzeti hozzájárulásként az Európai Unió közös biztonság- és védelempolitikájának megerősítéséhez engedélyezi, hogy a Magyar Honvédség legfeljebb tizenöt (váltási időszakban harminc) katonája “a művelet mandátumában meghatározott ideig”, de legfeljebb 2018. május 18-ig részt vegyen az Európai Unió Mali Kiképző Műveletében.

Mali északi részét 2012 márciusában iszlamista lázadók szállták meg, és az év végéig az ellenőrzésük alatt tartották, céljuk a központi kormány megdöntése volt. Egy francia vezetésű hadművelettel űzték ki őket onnan, de a fegyveres konfliktus nem szűnt meg, és az ott maradt francia csapatok az ENSZ-erőkkel szövetségben azóta is próbálják stabilizálni az országot.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »