A magyar jogállamiságról tartanak meghallgatást az EP-ben – percről percre

A magyar jogállamiságról tartanak meghallgatást az EP-ben – percről percre

Ülést tart az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága, a magyar kormányt és civil szervezeteket hallgatnak meg. A téma, hogy sérül-e Magyarországon a jogállamiság. Percről percre.

• Ma délelőtt hallgatja meg az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága a magyar kormányt és civil szervezeteket arról, hogy sérül-e Magyarországon a jogállamiság.

Felszólalók magyar részről:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke

Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója

A meghallgatás percről percre

8.35

A magyarországi különjelentés elkészítésével megbízott Sargentini részben ezen meghallgatás alapján állítja majd össze a dokumentum tervezetét, melyet várhatóan márciusban fog ismertetni a LIBE tagjaival, akik még júniusban szavazhatnak róla. Szakértők szerint a jelentés szeptemberben kerül majd az EP plenáris ülése elé, és a testület adott esetben ennek alapján kezdeményezheti az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását Magyarországgal szemben.

8.55

A javaslat elfogadásához a leadott voksok több mint kétharmadára, valamint az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) lenne szükség az EP-ben. Ezután a miniszteri tanács négyötödös többséggel dönthet arról, fennáll-e a veszélye annak, hogy Magyarországon csorbulnak az EU alapértékei.

9.00

A hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső soron akár az érintett ország szavazati jogának felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagállam egyhangú támogatására van szükség, amit szinte kizártnak tartanak.

 

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »