A magyar jégkorong jelene

A magyar jégkorong jelene

A szlovák Tipsport Liga alapszakasza a végéhez ért, még néhány forduló, és a középszakasszal folytatódnak a küzdelmek. Az EBEL már ebben a fázisban tart, ahogyan az Erste Liga is. A magyar jégkorong-válogatott közben hatalmas bravúrt hajtott végre Nagy-Britanniában, és akár az olimpiára is kijuthat.

Milyen a magyar hoki jelene? Ha csak az elmúlt éveket nézzük, és elsősorban a válogatottra gondolunk, akkor azt mondhatnánk, hogy stagnál. Ha a klubhoki oldaláról közelítünk, nagyvonalúan terjeszkedésről is beszélhetnénk. Egyszóval a magyar jégkorong eljutott odáig, ahova tizenöt vagy húsz évvel ezelőtt senki sem gondolta, hogy elérhet. Manapság nem az a kérdés, lesz-e magyar hoki vagy nem lesz, hanem mikor juthat fel ismét az elitbe, és ha a női ágat is vennénk, amelyről csupán pár szót ejtünk, meglepően jó összképet kapnánk. A nők tavasszal Kanadában harcolnak az elitben, abban a tízes mezőnyben, ahonnan ugyan valószínűleg kiesnek, de ki hitte volna, hogy egyáltalán feljuthatnak oda.

Február 6–9. közt zajlottak a 2022-es téli olimpiai játékok előselejtezői. A harmadik kört három csoportba osztva játszották Szlovéniában, Kazah-sztánban és Nagy-Britanniában. A G csoportot a hazaiak pontveszteség nélkül nyerték, míg a H-t óriási meglepetésre a divízió I/B-ben szereplő lengyelek az elitbe tavaly ismét feljutó házigazda kazahok előtt, akiket az utolsó fordulóban egy góllal legyőztek. A J csoport otthonául Nottingham szolgált. A favoritok az elithez tartozó britek voltak, akik a tavalyi szlovákiai világbajnokságon újoncként a tizenharmadik helyen végeztek, ami jókora meghökkenést okozott a hoki világában. A Jarmo Tolvanen vezette magyarok nemcsak emiatt számítottak esélyteleneknek, hanem a hiányzók miatt is. Az első fordulóban a divízió I/B-ben játszó Észtországot 4:1-re legyőzte Magyarország, a másodikban viszont nehezen ment a szinte kizárólag magyarokból álló román válogatott felülmúlása. A székelyekkel a szlovák Július Pénzeš egy éve megnyerte a divízió I/B-s világbajnokságot, 2020-ban tehát a magyarokkal együtt harcolhatnak a ljubljanai I/A-s tornán. A rendes játékidő végén 2:2-re állt a meccs, Háriék a hosszabbításban hozták össze a győzelmet. A britek mindkét mérkőzésüket behúzták, nem volt kérdés, ki nyeri a tornát, és ki utazhat Rigába a selejtezőre. Ehhez képest a brit–magyaron az első harmadban gól sem született, majd a másodikban Stipsicz Bence és Erdély Csanád is betalált. Erre még érkezett brit válasz a harmadik elején, de Hári János és Sofron István találatai azt jelentették, hogy Magyarország 1:4-re bedarálta Nagy-Britanniát. A szép gólok mellé kellettek Rajna Miklós elképesztő védései is, a 8 pont pedig tornaelsőséget ért.

Hírdetés

A magyar válogatottra ezzel a váratlan sikerrel 2020-ban három nagy torna vár. Az angliai elsőt követi az áprilisi, májusi szlovéniai divízió I/A-s világbajnokság, augusztus 27–30. közt pedig a lettországi olimpiai selejtező. Ljubljanában a bennmaradás kiharcolása tűnik reális célkitűzésnek, Rigában viszont nincs mit veszíteni. A D csoport párharcait Szlovákiában rendezik, az F-ét Norvégiában. Az E csoportban a lettek mellett a szintén az elithez tartozó olaszok, illetve azok a franciák küzdenek majd, akik 2019-ben búcsúztak a legjobbaktól. Pekingbe csak a csoportgyőztesek jutnak ki. Emlékeztetőül: négy éve a 2018-as olimpia előselejtezőjében Budapesten a lengyelek ellen buktak el a magyarok, 9 ezer néző előtt, gól nélküli döntetlen után a hosszabbításban sem esett gól, a büntetőket pedig jobban bírták a lengyelek. Nyolc éve ugyancsak az előselejtezőben, ismét a Papp László Sportarénában, az utolsó fordulóban a hollandokkal játszottak 6:6-os döntetlent, a büntetőpárbajban pedig ismét a magyarok veszítettek. Tizenkét éve az előselejtezőt sikeresen abszolválta a csapat, természetesen Budapesten. Három hónappal később, a 2009. februári selejtezőben, mit ad isten, Rigában, ugyanabban a csarnokban, ahol ezúttal is rendezik a selejtezőt, egy pontot szereztek az Ukrajna elleni büntetőkkel elveszített találkozón. Előtte a lettektől és az olaszoktól is kikaptak. A mostani siker persze nem mérhető össze a 2008-as szapporói vagy a 2015-ös krakkói feljutással, illetve az ezekből adódó 2009-es svájci és a 2016-os oroszországi világbajnoksággal. De az elmúlt négy évben a csapat nem tudott túllépni önmaga árnyékán. Ez most sikerült.

A válogatott persze játékosokra épül, az alapokat a magyar klubok adják. A Hydro Fehérvár AV19 a 2007–2008-as idénytől tagja az osztrák bázisú EBEL-nek (Erste Bank Eishockey Liga). A jelenleg 11 klubot számláló nemzetközi bajnokságban 8 osztrák, valamint egy-egy magyar, cseh és olasz (dél-tiroli) együttes csatázik. A székesfehérváriak negyeddöntőnél tovább még nem jutottak a rájátszásban. A 2019–2020-as szezon ismét arról szól, hogy meglesz-e a negyeddöntő. A 40 fordulós alapszakaszt a kilencedik helyen zárta a csapat, tíz ponttal lemaradva a nyolcadik Znojmótól, a középszakaszban pedig tartja a pozícióját. A magyar Erste Ligában tíz alakulat küzd, hét magyar és három „román”. A Csíkszereda, a Brassó és a Gyergyó keretében alig találunk románokat, a magyarországiak közül pedig a Ferencvárost érdemes kiemelni. A 36 fordulós alapszakaszt a Csíkszereda nyerte az FTC előtt, a középszakaszban azonban a csíkiek visszaestek, a Fradi és a Dunaújváros vette át a vezetést.

A magyar klubhoki számára a szlovák Tipsport Liga újabb mérföldkövet jelent. A DVTK Jegesmedvék és a MAC Újbuda a 2018–2019-es idénytől tagjai a szlovák élvonalnak, és három szezonon át biztosan azok maradnak. A 48 fordulós alapszakasz február 21-én ér véget, ezután a középszakasszal folytatódik a bajnokság alsó- és felsőházra bontva. A 13 csapatos liga középmezőnyéhez sorolható a két magyar gárda. A diósgyőriek a hetedik és a kilencedik hely között mozognak. A MAC a tizedik helynél jobb eredményre nem számíthat, inkább az őt követő párosra kell figyelnie, csak a Liptószentmiklós tűnik biztos utolsónak. A DVTK-nak az idén összejöhet a negyeddöntő, a MAC viszont ezúttal lecsúszhat róla. Mindkét együttes magyarokra épít. A szlovák liga bővítése azonban folytatódhat. A Visegrád Kupa amolyan alapozásnak tekinthető, és elképzelhető, hogy néhány éven belül a Tipsport Liga lengyel, de akár cseh klubokkal is kiegészülhet.

(Megjelent a Magyar7 c. hetilap 2020/7. számában)


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »