A Magyar Hősök Emlékünnepe

A Magyar Hősök Emlékünnepe

A 2001. évi LXIII. törvényben nyilvánították május hónap utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé. Az emléknap tiszteleg azok emléke előtt, akik a vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták a magyar hazáért.

fotó: honvedelem.hu

A magyar hősök emléknapjának eredete egy 1917. évi törvényre vezethető vissza. Nagyszabású rendezvénysorozatot 1944-ig minden évben tartottak, 1945-ben még megemlékeztek a hősök napjáról, 1946-tól azonban elmaradtak a hivatalos megemlékezések.
A magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló 2001. évi törvény ismét a magyar hősök emlékünnepévé nyilvánította minden esztendő májusának utolsó vasárnapját.

A magyar hősök emlékkövének avatása 1929-ben / Zempléni Múzeum, Szerencs – képeslapok

“A magyarság hosszú, nehéz történelme során, különösen a honfoglalás és Szent István király ezer esztendővel ezelőtt történt államalapítása óta a haza megszámlálhatatlan fia és leánya harcolt fegyverrel vagy anélkül Magyarország, a magyar nemzet védelmében, illetve vállalt vértanúságot a hazáért. Tetteik nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy fennmaradt a magyar nemzet és a magyar állam. A Magyar Köztársaság Országgyűlése kötelességének érzi, hogy tisztelettel adózzék azok emléke előtt, akik a vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért.”

Hírdetés

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az idei állami megemlékezések során Benkő Tibor honvédelmi miniszter a kormány nevében koszorút helyezett a Hősök terén, a Magyar Hősök Emlékkövénél vasárnap délelőtt, illetve felavatták a megújult Hősök parcelláját a fővárosi Fiumei úti sírkertben. A modern arculatot nyert parcella híven őrzi és hirdeti a magyar katona emlékét, és “A hazáért mindhalálig!” jelmondatban megfogalmazott hazaszeretetét.

Emlékezzünk tisztelettel a magyar nemzet hőseire!

kurultaj.hu / MTI


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »