A magyar gazdasági támogatásokról is egyeztetett Szijjártó Bukarestben

Romániába érkezett Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, ahol előbb Bukarestbe ment, és Bogdan Aurescu román külügyminiszterrel találkozott, innen pedig Kolozsvár és Gyulafehérvár az további úti célja.

“Mi arra törekszünk, hogy minden szomszédunkkal jó kapcsolatban legyünk. Megadjuk, de egy több mint ezeréves nemzetként el is várjuk a tiszteletet. Az elmúlt hetek Romániával a legkevésbé sem a kölcsönös tiszteletről, hanem sokkal inkább a pengeváltásokról szóltak. Meglátjuk, ma mire jutunk…” – írta a magyar külügyminiszter a közösségi médiában indulása előtt.

Az elmúlt időszakban több dolog is feszültséget okozott a magyar és román diplomácia között, az egyik Klaus Johannis kijelentései, amely szerint Orbán Viktor Erdély megszerzésére törekszik, a Trianon-nap ünnepként való elfogadása a román parlamentben, valamint a különböző autonómiaprojektek elutasítása is. Másrészt Magyarországon Marius Lazurca nagykövet vállalt szolidaritást egy belső levelezésben Szabó Tímea parlamenti képviselővel, aki azt próbálta meg kifogásolni a magyar parlamentben, hogy a kormány sokkal inkább segített a koronavírus-járványban való felkészülésben a határon túli közösségeknek, mint a magyar egészségügyi dolgozóknak.

Hírdetés

A sajtótájékoztatón a felek több témát is is érintettek, ezek közül talán a legfontosabb, hogy a román külügy elvárja, hogy a Magyarországról Romániába érkező gazdasági támogatásokról szülessen egy egyezmény a felek között, amely “legyen átlátható, ne legyen diszkriminatív, azaz ne csak bizonyos régiókban élő, bizonyos etnikumú emberek számára legyen elérhető ez a támogatás”. Aurescu elmondta, ők nem ellenkeznek, ha a támogatások megegyeznek az európai és nemzetközi joggal, de ehhez írásos megállapodás kell.

“2017-ben hosszasan egyeztettem Meleșcanu miniszter úrra, akkor átbeszéltük a bevezetés feltételeit, kétségtelen, ezt sosem írtuk le. Értem, hogy a miniszter úr szeretne írásbeli megállapodást, ezt tiszteletben is tartom” – mondta Szijjártó, hozzátéve, jelenleg egyetlen kifizetés sem zajlik, és reméli, hogy a következő előtt már meg is tudnak állapodni.

Cikkünk frissül.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »