A magyar gazdaösszefogást és a világ magyarságának egységét hirdeti az aratókoszorú

A magyar gazdaösszefogást és a világ magyarságának egységét hirdeti az aratókoszorú

Elhelyezték a Szent István-bazilikában szerdán, augusztus 12-én a Kárpát-medence aratókoszorúját, amelyet az idén hajdúnánási gazdasszonyok fontak a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program részeként.

A program szervezői, a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) képviselői együtt, ünnepélyes keretek között helyezték el

Hírdetés

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke az eseményen felidézte, hogy a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program tíz évvel ezelőtt indult útjára.
Hangsúlyozta: a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján, a nemzeti összetartozás évében kiemelt jelentősége van az aratókoszorú elkészültének, amely a magyar közösség összetartását szimbolizálja.

A koszorú körkörösen szélesedő elemei jelképezik Magyarországot, illetve a Kárpát-medence és a világ magyarságát. Fonásmintája tradicionális népművészeti elemeket ötvöz: az áttört mintás „lyukas” csipke mellett megjelenik a „rece”, illetve a „finom keskeny hetes” minta, valamint az esőcsiga- és harangmotívum.

Az évente több ezer adományozót megmozgató Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem programban Magyarország területéről és a Kárpát-medence magyarlakta településeiről ajánlanak fel elsősorban búzát a magyar gyerekeket, családokat segítő szervezetek javára. A megyénként, régiónként összegyűjtött búzaadományokat közeli malmok őrlik meg, majd az így előállított liszt a kedvezményezett intézményeken, gyermekotthonokon keresztül évente több tízezer gyermek ellátását biztosítja.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »