A magyar forradalmat felidéző MTI-fotókiállítás nyílt Kolozsváron

A magyar forradalmat felidéző MTI-fotókiállítás nyílt Kolozsváron

Az 1956-os magyar forradalmat idéző fotókiállítást nyílt szombaton Kolozsváron, az MTVA/MTI archívumából válogatott fotókból.

mtifoto561_b(fotók: Biró István)

A Szentegyház (Iuliu Maniu) utca 4. szám alatt megtekinthető kiállítás 56 archív felvételen keresztül eleveníti fel az 1945 és 1955 közötti szovjetesítést, a sztálinista rendszert, a Nagy Imre által irányított 1953 és 1955 közötti ideológiai enyhülést és az 1956 októberében, novemberében lejátszódott forradalom eseményeit. Bemutatja továbbá a forradalom résztvevőit ért retorziókat, felvillantja a nemzetközi visszhangot, végül pedig felidézi a Nagy Imre-csoport kiadatását, perét és kivégzését, valamint Nagy Imre 1989-es újratemetését is.

A felvételeket Hunyadi Attila kolozsvári történész, Szász Alpár-Zoltán kolozsvári politológus válogatta és látta el magyarázó szövegekkel M. Kiss Sándor budapesti történész szakmai irányítása alatt.
A szervezők szándéka szerint a kiállítás egyaránt megszólítja azokat, akik Erdélyben rokonszenveztek a magyar forradalommal, azokét, akik az 1989-es román forradalom idején hasonló élményeket gyűjtöttek és a mai diákságét is. A képekhez mellékelt kétnyelvű magyarázó szövegek által a román közönség is betekintést nyerhet a magyar forradalom eseményeibe és korába.

mtifoto56_bDaru Gábor, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. stratégiai irodájának vezetője nyitotta meg a kiállítást

A kiállítás megnyitása előtti előadásában M. Kiss Sándor történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a magyar forradalmat akkor érthetjük meg igazán, ha az előzményeit és a következményeit is megismerjük. A kiállítást megnyitó Daru Gábor, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. stratégiai irodájának vezetője elmondta, a magyar közmédia megannyi programmal próbálja elősegíteni, hogy az 1956-os forradalom élménye minden magyar emberhez eljusson.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »