A magyar fizetések több mint három és félszeresét adja a Volkswagen a belga dolgozóinak

A magyar fizetések több mint három és félszeresét adja a Volkswagen a belga dolgozóinak

Ahogyan korábban megírtuk: az győri Audi dolgozói egyhetes sztrájkba kezdtek. Csalogány György, az Audi Hungária Független Szakszervezet vezetője a Bloomberg hírügynökség kérdésére kiemelte: nem magyarországi bérviszonyokban gondolkozunk, mivel ebben a tekintetben itt az egyik legmagasabb a kereset, hanem régiós viszonylatban.

A hírügynökség szerint a mostani sztrájk is ráirányítja a figyelmet a kelet-európai gazdaságokban zajló bárnyomásra, miközben a régió évekig az olcsó, jól képzett munkaerejével vonzotta magához a külföldi tőkét.

Csalogány György által ismert adatok szerint egész Európában a magyar dolgozók keresik a legkevesebbet a VW gyáraiban.

“Ha ez azt jelenti, hogy a mi béremeléseink magasabb béreket eredményeznek az egész magyar gazdaságban, akkor nekünk úgy is jó”

Hírdetés

– mondta.

Csalogány György ismertetése szerint a cseh VW-dolgozók 25%-kal, a szlovák munkások 28%-kal, a lengyel VW-munkavállalók 39%-kal, míg a belga dolgozók 3,6-szor keresnek többet a magyar társaiknál.

Közben az is kiderült: a Volkswagen-csoporthoz tartozó csehországi Skoda Auto AS dolgozói is sztrájkra készülnek, amennyiben a hamarosan kezdődő kollektív tárgyalások nem a várakozásaik szerint alakulnak.

(BloombergPortfolio)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »