A magyar fiatalok nem hagyják a feledés homályába süllyedni a roma holokausztot

Auschwitz-Birkenauban emlékezhetnek a rémtettekre.

A roma holokauszt nemzetközi emléknapján, augusztus 2-án Európa 17 országából több mint 500 cigány és nem cigány fiatal emlékezik meg Birkenauban – tudatták szerkesztőségünkkel a szervezők.

Magyarországról külön autóbusszal 55 tanuló és a civil közéletben aktív szerepet vállaló fiatal utazik az augusztus 1. és augusztus 6. között tartandó, Dik I na Bistar (Nézd és ne feledd!) jelszó alatt szervezett rendezvénysorozat.

Megemlékezés

A megemlékezéssorozat legfőbb eseménye a roma holokauszt nemzetközi emléknapján, augusztus 2-án az egykori birkenaui lágerben, a volt cigány barakk területén lévő romaholokauszt-emlékmű előtti főhajtás. Ez a megemlékezés, hasonlóan az elmúlt évek rendezvényeihez, kormányoktól és pártoktól független, s a legnagyobb európai ifjúsági megemlékezés – írják.

A résztvevőknek tematikus foglalkozást és előadást tartanak neves szakértők és trénerek a roma népirtás, a holokauszt, az emberi jogok oktatásáról és a civil aktivizmussal kapcsolatban a Krakkói Pedagógiai Egyetemen.

Csökkenteni a rasszizmust

A megemlékezésen részt vevők hazatérve saját közösségeikben megosztják tapasztalataikat, elmesélik élményeiket, csökkentve a rasszizmust, az antiszemitizmust, küzdve ezzel is a szélsőségek erősödése ellen. „Kiállásunkkal példát akarunk mutatni a jelennek, hogy egy erős identitáson alapuló jövőt építhessünk, ahol az emberi értékek és valós cselekedetek számítanak.”

A fiatalok útját a Phiren Amenca (Járj Velünk) Nemzetközi Hálózat és a TernYpe Nemzetközi Roma Ifjúsági Hálózat közösen szervezi. Az esemény médiatámogatója a Romnet.hu.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »