A magyar dráma napja – Kötő József emlékülést rendez az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

A magyar dráma napja – Kötő József emlékülést rendez az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Emlékülést tartanak Tanár – direktor – történész – politikus címmel Kötő József születésének 80. évfordulóján a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban, a Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezésében pénteken, a magyar dráma napja alkalmából.
A szeptember 20-án péntek 14 órakor kezdődő eseményen a 2015-ben elhunyt Kötő József életpályáját a magyar dráma napja alkalmából, Bartha Katalin Ágnes színháztörténész, Bodó A. Ottó dramaturg, Gajdó Tamás színháztörténész és Nánay István kritikus méltatja.

A rendezvény vendégeit Bodolay Géza, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója köszönti – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Hírdetés

Mint írják, Kötő Józsefet a Romániai magyar irodalmi lexikon dramaturgként és színháztörténészként határozza meg, életrajzából azonban kiderül, hogy

igazgatta a kolozsvári Állami Magyar Színházat, dolgozott az RMDSZ országos társadalomszervezési titkáraként, közművelődési alelnökeként, jelentős szerepet vállalt az EMKE újjászervezésében és a kolozsvári magyar nyelvű színházi képzés újraindításában.

Kötő József műveinek felsorolásából kiderül, hogy az erdélyi színházi élet minden jelensége érdekelte. Megírta az első összefoglalást a romániai magyar drámákról, összegezte Senkálszky Endre kolozsvári színész pályafutását, kiadta Janovics Jenő A Hunyadi téri színház című emlékezését, s összeállította a két világháború között Erdélyben szereplő színészek lexikonját.

A rendezvény részletes programja szerint Nánay István Találkozásaim Kötő Józseffel, Bodó A. Ottó Oktató katedrán és miniszteri székben címmel emlékezik a színházi szakemberre. Bartha Katalin Ágnes Kötő József és a Szabédi Emlékház színházi hagyatéka címmel, Gajdó Tamás pedig A megnyugvás ösvényein. Kötő József, a színháztörténet-író címmel tart előadást.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »