A magyar belpolitikán veszekednek a szlovákiai magyar politikusok

A magyar belpolitikán veszekednek a szlovákiai magyar politikusok

A közelgő magyarországi parlamenti választás a szlovákiai, azon belül a szlovákiai magyar politikumot is megosztja. A Szövetség tagjai egymást bírálják, míg Gyimesi György a Szövetséget kritizálja. Közben a párt elnökének és Gyimesinek sem tetszik, hogy a szlovák nagykövet a magyar ellenzék vezetőjével találkozott, mindketten a Fidesszel szimpatizálnak.

Magyarországon jövő tavasszal, várhatóan áprilisban rendezik az országgyűlési választást, a kampány azonban már most is gőzerővel zajlik. Ez utóbbi a szlovák, és azon belül a szlovákiai magyar politikumot sem hagyja érintetlenül.

Nagykövet, kisebb vihar

Márki-Zay Péter a magyar ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje még múlt héten pénteken találkozott több Budapestre akkreditált nagykövettel, köztük a szlovák külképviselet vezetőjével, Pavol Hamžíkkal, akikkel a korrupció elleni küzdelemről, a választási csalások megakadályozásáról, valamint Magyarország európai elkötelezettségéről beszélt. A találkozót az ír nagykövet szervezte. „A megbeszélésen a határon túli magyarok helyzete is szóba került. A meghívottak között volt Románia, Szlovákia, Svédország, Dánia, Litvánia, Lettország, Portugália és Görögország nagykövete” – írta a közösségi oldalán Márki-Zay.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke nyilvánosan fejezte ki nemtetszését azzal kapcsolatban, hogy a szlovák nagykövet találkozott Márki-Zayjal. „Ha a szlovák nagykövetség Márky-Zay Péter meghívását nem is utasította vissza, megtehette volna, hogy egy alacsonyabb beosztású diplomatával képviselteti magát” – nyilatkozta. Szerinte felmerül a kérdés, hogy kinek szurkol valójában a szlovák külügyminiszter, Ivan Korčok (SaS-jelölt) a magyarországi parlamenti választás során. Forró egyelőre nem tartja indokoltnak, hogy ő maga találkozzon az ellenzék miniszterelnök jelöltjével. „Amennyiben érkezne megkeresés egy ilyen találkozóval kapcsolatban, a kérdéssel foglalkozni fogunk a Szövetségen belül” – tette hozzá.

Nem minden páttársa ért egyet Forróval. „A nagykövetek munkájának része, hogy a fogadó országban a lehető legtöbb releváns közéleti szereplővel találkozzon és kapcsolatot tartson fenn, különös tekintettel a politikai szereplőkre, pártállástól függetlenül” – reagált a pártja elnökének kijelentésére a közösségi oldalán a Szövetség Híd-platformját vezető Rigó Konrád. A Forróval való egyet nem értés mellett Rigó arról is ír, szerinte a szlovák nagykövetnek munkaköri kötelessége volt találkozni az ellenzéki miniszterelnök-jelölttel.

Hírdetés

A kérdéses találkozóra a közösségi oldalán reagált Gyimesi György is, aki az eseményt úgy értelmezi, a szlovák külügy beavatkozik Magyarország belügyeibe. Arra is emlékeztetett, hogy fordított esetben, amikor ő a magyar külügyminiszterrel, Szijjártó Péterrel (Fidesz) Komáromban találkozott, akkor ezt elmondása szerint a szlovák diplomácia vezetője Szlovákia belügyeibe való beavatkozásnak vélte.

Márki-Zaynak nem ez volt az első kapcsolata a szlovákiai politikummal, hiszen néhány nappal a nagyköveti találkozó előtt Pozsonyban egyeztetett Mikuláš Dzurinda volt szlovák kormányfővel. Dzurinda jelenleg az Európai Néppárt (EPP) egy befolyásos háttérintézményének, a Wilfried Martens Centre for European Studiesnak a vezetője. „Nem szabad Oroszország és Kína prédájává tenni Magyarországot és ezzel az Európai Uniót” – idézte a magyarországi miniszterelnök-jelölt a Dzurindával folytatott beszélgetésük tartalmát.

Kongresszus, támogatás

A szlovákiai magyar politikusok között a közelmúltban egy másik alkalommal is témává vált a magyarországi belpolitika. A Szövetség elnöke, valamint alelnöke, Mózes Szabolcs (Összefogás-platform) november 14-én részt vett a Fidesz magyar kormánypárt kongresszusán. Arra a kérdésünkre, hogy ezzel részeseivé váltak-e a magyarországi választási kampánynak, Forró azzal válaszolt, természetesnek vette, hogy megjelenik az eseményen. „A jelenlegi kormány pártjai tettek a legtöbbet a külhoni magyarokért” – véli, és hozzátette, a Fidesz kongresszusára a Szövetség mindhárom elődpártjának vezetője kapott meghívót. Forró, aki korábban a Fidesz stratégiai partnerpártját, az MKP-t vezette, az eseményen ugyan nem szólalt fel, de Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is találkozott. Ugyanakkor a lapunknak adott nyilatkozatában is azt hangsúlyozta, a mindenkori magyar kormánnyal akarnak jó kapcsolatot ápolni.

A Szövetség vezetőinek magyarországi látogatását is nyíltan kritizálta Rigó (Híd-platform). „Nem tudtam, hogy elnöki szinten végigjárjuk a magyarországi pártok kongresszusait, de legyen” – írta a közösségi oldalán. A Denník N-nek pedig arról is beszélt, Forró nem tájékoztatta a Szövetség vezetőségét, hogy a magyar kormánypárt meghívására részt vesz a Fidesz kongresszusán. Végül a Szövetségben megállapodtak abban, hogy nem kapcsolódnak be a magyarországi választási kampányba. Forrótól egyébként megkérdeztük, melyik másik magyarországi párt kongresszusán vesz még részt, amire úgy válaszolt, nem tervez ilyet, bár egyelőre nem is kapott újabb meghívókat. „Amennyiben kapnánk, eldöntjük, milyen szinten képviseltetjük a Szövetséget” – nyilatkozta.

Minderre reagált Gyimesi is, aki bírálta a Szövetség vezetését, amiért az nem állt ki világosan a Fidesz mellett. „Hajrá Fidesz” – kezdi a Facebook-bejegyzését a képviselő, aki más esetben viszont élesen kritizálta a szlovák diplomáciát, amikor szerinte az be akart avatkozni a magyarországi választási kampányba. A közösségi oldalán Gyimesi kijelenti, szerinte a Fidesz-KDNP képviselte politika folytatására van szükség. A képviselő egyébként a szlovák közmédia szerda esti vitaműsorában is a magyar kormány kampányüzeneteit népszerűsítette.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »