A magyar-amerikai gazdasági együttműködés sikertörténet

Igazi sikertörténetnek nevezte a külgazdasági és külügyminiszter a magyar-amerikai gazdasági együttműködést, Szijjártó Péter az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács tagjaival folytatott megbeszélés után csütörtökön Budapesten hangsúlyozta, hogy mára az Egyesült Államok vált az Európai Unión kívüli legnagyobb befektetővé Magyarországon.

Az Egyesült Államokból származó befektetések összértéke meghaladja a 9 milliárd dollárt, az 1600 amerikai cég mintegy 100 ezer magyar embernek ad munkát – ismertette a miniszter.

Hozzátette: az Egyesült Államok vált Magyarország EU-n kívüli legfontosabb exportpiacává, egyben második legfontosabb kereskedelmi partnerévé és harmadik legfőbb importforrásává. Az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács keretében a Magyarországon már jelen lévő vállalatokkal folyik a tárgyalás, mivel az újra beruházás legalább olyan fontos, mint egy-egy új befektetés – hangsúlyozta a külügyminiszter.

Kiemelte: Magyarországot sokat bírálják a konzultáció hiányára hivatkozva, azonban az amerikai vállalkozói együttműködések ezt cáfolják, a cégekkel rendszeresek az egyeztetések, ezt az üzleti tanács is visszaigazolta.

Szijjártó Péter elmondása szerint a jövő évi adóváltozások egy része is amerikai javaslat eredménye, például, hogy a 2017-es költségvetésben a kutatás-fejlesztést végző vállalatok adókedvezmény-lehetőségei csaknem megduplázódnak, valamint azok a cégek is jelentős adókedvezményt kapnak, amelyek mobilizálni tudják a munkaerőt, enyhítve ezzel a földrajzilag eltérő munkaerő-kapacitást.

Tájékoztatott arról is, hogy Magyarországnak tíz amerikai stratégiai partnere van, az első megállapodást a Coca-Colával kötötték.

Szijjártó Péter a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerséggel (TTIP) kapcsolatban úgy nyilatkozott: Magyarország érdekelt a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás megkötésében, amennyiben ez megfelel a nemzeti érdekeknek. Egyértelműen az ország érdeke lenne, hogy a gazdasági kapcsolatokat az Egyesült Államokkal minél kevesebb bürokratikus akadály terhelje – jegyezte meg.

Eric Stewart, az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács (US-Hungary Business Council) elnöke elmondta: 8 amerikai cég érkezett Budapestre, hogy jövőbeli befektetésekről beszéljenek a magyar kormánnyal. Megfogalmazása szerint Magyarország nagyon jó partnere volt az Amerikai Egyesült Államoknak stratégiailag, katonailag is, valamint pozitívan értékelik azt, ahogyan a ország eddig együttműködött az amerikai cégekkel.

Az eseményen részt vett többek között Szemerkényi Réka, Magyarország Washingtonba akkreditált nagykövete, Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke. A sajtótájékoztatót követően megkezdődtek a tárgyalások cégekkel.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »